Orphaned Land – Unsung Prophets & Dead Messiahs

Facebookrssmail

Orphaned Land bestaat al sinds 1991. Zij zijn ware pioniers als het aankomt op oriëntal metal. Voor wie denkt phff er zijn al meer soorten metal dan tonen zwart, dat klopt en oriëntal metal is er één van zo sinds de jaren ’90. Ken je dit genre niet? Denk aan Fata Morgana meets gitaren. Maar goed we drijven af. Orphaned Land is dus één van de pioniers in dit genre. Ze zijn afkomstig uit Israël en ooit begonnen onder de naam Resurrection. Ze gebruiken joodse, arabische en west aziatische invloeden in hun muziek. Dat hoor je duidelijk terug in het gebruik van instrumenten, maar ook in de teksten die veelal een grotere boodschap vertolken. Dit laatste is van groot belang, ze proberen immers als band de grenzen binnen het midden oosten te overscheiden, en de verschillen kleiner te maken. Dit laatste gebeurt niet zonder succes, aangezien ze fans hebben binnen alle regio’s en ondertussen ook wereldwijd. ‘Unsung Prophets & Dead Messiahs’ is alweer hun 6e album, waarmee ze hun boodschap zullen verspreiden. Het bestaat uit 13 nummers, waarbij metal en oriëntal samensmelten in nummers die een boodschap overdragen als in een epos.

De album opener ‘The Cave’ is daar zo’n typisch voorbeeld van. Het nummer duurt maar liefst 8 minuten, en als luisteraar wordt je direct mee getrokken een verhaal in. Zo’n verhaal waar je meer van wilt weten. Het is muzikaal zeer gevarieerd. Met het gebruik van diverse instrumenten, lekkere vocalen en strijkers en koren voor het theatrale effect.

‘The Cave’ is niet de enige epos op dit album, ook ‘Chains Fall To Gravity’ is zo’n heerlijke epos met maar liefst een speelduur van 9:29 minuten is dit het langste nummer op het album. De intro is weer typisch oosters, echter begint het nummer na deze intro spontaan, en lijkt de intro los te staan van het geheel. Het geheel is een beetje braaf, en blijft erg rustig. Er zit wel een lekkere theatrale opbouw in die het nummer een beetje pit geeft, maar helaas gaat het opgebouwde tempo er ook weer uit. Ondanks de technische overgangen en uiterst subtiele beheersing van instrumenten die ten gehore worden gebracht blijft het geheel te rustig en met zo’n lange duur van een nummer dus een beetje saai.

Gelukkig wordt er ook lekker up tempo gespeeld op dit album, en komen fans die van een stukje harder houden echt niets te kort. ‘We Do Not Resist’ en ‘Only The Dead Have Seen The End Of War’ zijn beide samenwerkingen met Tomas Lindberg (At The Gates). Deze zijn niet geheel onverdienstelijk en brengen duidelijk de hardere kant van de band naar voren die sommige fans al miste sinds ‘Mabool’ (2004).

Iets minder grunts en zware gitaren, maar wel lekker up tempo zijn nummers als ‘Like Orpheus’ waar de band het lekkere gitaarriffs laat horen die een grote rol spelen in de verhalende lijn binnen het geheel. Kobi Farhi laat horen dat hij grote diversiteit kan brengen binnen zijn vocalen. Matan Shmeuly is een uitstekende drummer en leidt de band vakkundig door de verschillende tempowisselingen heen. Ook ‘Left behind’ is zo’n nummer waarbij de band een fijn tempo hanteert en veel diversiteit laat horen, en waarbij er lekker gerockt wordt maar de oriëntal invloeden ook duidelijk aanwezig zijn.

Er wordt afgesloten met ‘The Manifest – Epilogue’ wat met een rustige intro en het gebruik van samples overgaat in een mooie slepende gitaarsolo. Dit is weer een wat rustiger nummer van de band, maar een duidelijke verhalende lijn en boodschap die opbouwt naar een rockopera. De afsluitende zinnen ‘If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face, forever. The moral to be drawn of this dangerous nightmare situation is a simple one, don’t let is happen’ zijn een sample van Victor Jara’s manifesto, maar brengen een duidelijke boodschap.

Orphaned Land brengt met ‘Unsung Prophets & Dead Messiahs’ een prima album uit. Het is een goede aanvulling op hun verhaal. Het is divers en verveeld geen moment. Het laat de verschillende kanten van de band zien, zonder de oriëntal roots uit het oog te verliezen. De teksten zijn scherp en vol betekenis. Het is daadwerkelijk een uitdagend album. Voor een ieder die nog niet bekent is met dit genre, of Orphaned Land is het zeker een aanrader. Hou je van djent, technische metal, progressieve metal dan is dit zeker iets om te proberen. Ben je al fan, dan is dit een prima aanvulling op je collectie.

(80/100, Century Media)

Tracklist;
1. The Cave
2. We Do Not Resist
3. In Propaganda
4. All Knowing Eye
5. Yedidi
6. Chains Fall To Gravity
7. Like Orpheus
8. Poets Of Prophetic Messianism
9. Left Behind
10. My Brother’s Keeper
11. Take My Hand
12. Only The Dead Have Seen The End Of War
13. The Manifest – Epilogue

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ