Oomph! – Ritual

Facebookrssmail

Ik had deze Ritual na één keer luisteren bijna afgedaan als een erg gemakzuchtige Rammstein-clone. Ware het niet dat deze band al bijna 30 jaar aan de weg timmert. De driekoppige band (aangevuld met gastmuzikanten) is in 1989 opgericht in het Duitse Wolfsburg, de stad van Volkswagen. In 1992 wordt de eerste cd ‘Oomph!’ uitgebracht, maar pas met de vierde plaat ‘Wünschkind’ komt er wat succes in Duitsland. Stel je kent Rammstein niet, dan is de muziek te omschrijven als een melodieuze mix van metal, industrial, alternative rock, electronica en gothic. En dat heeft ze vooral in Duitsland aardig wat succes opgeleverd. Duitstalig gezongen rock doet het namelijk zelden goed in niet Duitssprekende landen, afgezien van de bekende uitzonderingen.

Terug naar de nieuwe plaat. Waren de vorige twee nog redelijk licht verteerbaar met wat popinvloeden en hierdoor meer een eigen stijl, voor Ritual had men volgens mij maar één doel, zo dicht mogelijk bij de sound van Rammstein blijven. Zowel gitaargeluid, zang als nummeropbouw; alles lijkt enorm op de grote broer. De cd is dan ook aardig heavy uitgevallen. Openingsnummer ‘Tausend Mann und ein Befehl’ had ook de nieuwe single van grote broer Rammstein kunnen zijn, zo erg lijkt het er op (maar dit geldt voor bijna alle nummers op deze cd). Het is wel een erg lekkere meezinger, prima binnenkomer. Voor het tweede nummer ‘Achtung! Achtung!’ geldt hetzelfde, alleen iets hoekigere riffs. Maar wederom erg herkenbaar, zelfs de brug in het midden. ‘Trümmerkinder’ begint als ‘Du Hast’ en bevat verder ook weinig origineels. Het mede door Chris Harms (Lord of the Lost) gezongen ‘Europa’ heeft een iets meer eigen geluid gelukkig. In de tweede helft van de plaat zijn er iets meer toetsen te horen, maar verder van hetzelfde Rammstein-laken een pak. ‘Phoenix aus der Asche’ is lekker meezingbaar en zit prima in elkaar. Laatste nummer ‘Seine Seele’ is wat melodieuzer en gaat alleen in het refrein voluit. Mooie afsluiter van deze toch nogal voorspelbare plaat. Prima uitgevoerd, mooie productie ook, maar wat meer een eigen geluid zoals op voorgaande platen, was zeer welkom geweest.

Oomph! zou met deze cd prima het gat kunnen opvullen dat Rammstein al enkele jaren achter laat, ware het niet dat ook zij binnenkort met nieuw werk komen. In Duitsland is er blijkbaar vraag genoeg, want ook bands als Unheilig, Eisbrecher en Megaherz vissen met redelijk succes in dezelfde vijver. Wij Nederlanders hebben waarschijnlijk voldoende aan Rammstein zelf, maar voor diegenen die niet genoeg van deze industriële meezingers kunnen krijgen, hebben er met Ritual van Oomph! een prima cd bij. (70/100) (Napalm Records)

TRACKLIST RITUAL

1. Tausend Mann und ein Befehl
2.  Achtung! Achtung!
3.  Kein Liebeslied
4.  Trümmerkinder
5.  Europa (Ft. Chris Harms & Lord Of The Lost)
6.  Im Namen des Vaters
7.  Das Schweigen der Lämmer
8.  TRRR – FCKN – HTLR
9.  Phönix aus der Asche
10. Lass die Beute frei
11. Seine Seele

LINE-UP OOMPH!

CRAP – Guitar, Keyboards
DERO – Vocals, Drums
FLUX – Guitar, Sampling

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ