For I Am King hoofdact van MFC’s Metal May-Hem

Facebookrssmail

Zaterdag 15 juni trekt de organisatie van het MFC Coevorden de stoute  schoenen weer aan. Na de bekende festivals van weleer zoals Metalblast  en Boer-Area in de jaren negentig, wordt er wederom een poging gedaan  om een nieuw festival op poten te zetten. De open air Metalblast  festivals uit het verleden waren een groeiend succes zoals bij de  laatste editie goed te zien was met een bezoekersaantal van maar  liefst 750 man. Maar helaas was deze editie ook gelijk een kantelpunt,  want ondanks dat dit het best bezochte evenement was in de  geschiedenis van het MFC werd er op duizend bezoekers gerekend en mede  hierdoor kwam er aan het festival een einde. In een kleinere setup  werd vervolgens het Boer-Area festival georganiseerd, maar  bezoekersaantallen bleven tegenvallen en werd er na drie jaar besloten  om ook de stekker uit dit openluchtfeestje te trekken.

Maar de wens om een evenement te houden in de buitenlucht  naast  Metalfront ’s clubgebouw is altijd blijven sluimeren, zo is er in 2013  geprobeerd om het Metalblast festival nieuw leven in te blazen die de  eerste dag zeer goed bezocht werd, maar uiteindelijk bleef onder de  streep niet genoeg over voor een vervolg. Het jaar er op werd besloten  om tijdens de jaarlijkse ledenbarbecue twee bands op een buitenpodium  neer te zetten en werd ‘MFC Outside’ geboren. Met als traditioneel  element dat er gegrild vlees aangeboden wordt en dat het een feestje  is voor de leden waar bezoekers ook welkom zijn. Met een zesde editie  op komst lijkt dit evenement meer dan levensvatbaar.
FOR I AM KING

Een voorstel halverwege 2018 voor een nieuw metalfestival in de  buitenlucht bleek iets te hoog gegrepen, maar na enig overleg heeft de  organisatie besloten een indoorfestival te houden. Dus voor het eerst  in de historie van het Metalfront staan er op één dag zeven bands op  het podium binnen. Natuurlijk is er al het alom bekende ‘A Very Heavy  X-Mosh’ festival met 13 edities op de teller maar hier stonden nooit  meer dan vijf bands op de bühne.

De Metal May-Hem had in den beginne eigenlijk het nieuwe metalfeestje  van het MFC in de maand mei moeten zijn (zoals de naam doet  vermoeden), maar vanwege twee andere festivals in de regio die dit  jaar hun data hebben geprikt in dezelfde maand is er voor gekozen om  het festival te verplaatsen naar juni. En er wordt dus gelijk een  speciale zomer editie van gemaakt met een line up van maar liefst  zeven bands.

De bands die op het programma staan zijn: Craneium, (die momenteel de  beste stoner/fuzz/doom metal band wordt genoemd in Finland), Troops of  Doom, The Shiva Hypothesis, Razorblade Messiah en Indrid Cold, allen  afkomstig uit Nederland. Later op de dag bestijgt ook het uit België  afkomstige Hedonist het podium. De headliner is niemand minder dan  ‘For I Am King’ de nieuwe sensatie uit onze hoofdstad Amsterdam.

For I Am King:

For I Am King maakt recht-toe-recht-aan Gothenburg melodic metal met  een modern Amerikaans randje. Het thema van de band is de “I” factor  een upgrade tot versie 3.0 van de veel gezochte X-factor. Tja,  onverklaarbaar of niet de muziek van For I Am King slaat in als een  bom en weet tegelijkertijd ook het nodige kippenvel te bezorgen. Dit  dankzij goed riff- en soleerwerk van beide gitaristen een bassist die  tekeer kan gaan als een waanzinnige, strakke drumpartijen en de brute  vocalen van frontvrouw Alma, die eenmaal op het podium, de huid van je  botten screamt.

Naast invloeden van bands zoals; Kill Switch Engage, As I Lay Dying,  Heaven Shall Burn en At the Gates zijn er ook duidelijk elementen  terug te horen die doen denken aan  Meshuggah, Arch Enemy en In  Flames. Al deze zaken komen samen in een mooie lijst aan albums met  releases zoals; Deamons, This Is A Warning en hun meest recente  uitgave uit 2018 simpelweg getiteld “I”.

De heren en dame van For I Am King timmeren al jaren hard aan de weg  en hebben een aardige reeks met concerten en festivals achter hun naam  staan. Waaronder ESNS, With Full Force en Fortarock en deelden ze het  podium met Charm the Fury, In This Moment, Magnacult en Arch Enemy.  Met optredens op de festivals, Jera On Air, Dokk’em Open Air en Wacken  Open Air die nog in het verschiet liggen bewijzen ze dat ze nog lang  niet klaar zijn.

Craneium:

Craneium is een fuzzrock groep opgericht in Turku, Finland in 2011.  Sindsdien hebben de bandleden zich in het zweet gewerkt met shows in  Finland, Zweden, Estland, Denemarken en Duitsland. Geheel gefundeerd  op een DIY ethiek en passie, mixen ze vermalende stoner riffs met  zoete melodische passages en vocale harmonieën  om te zien waar hun  muziek ze nu weer naar toe zal leiden.  Na een aantal vinyl-splits en  cassettes die in eigen beheer worden uitgebracht, wordt de band  opgemerkt door het Californische label ‘Ripple Music’ welke in 2016  hun debuut LP ‘Explore the Void’ zal uitbrengen. Daarna sluiten de  bandleden zichzelf weer op in de studio om aan acht verse tracks te  werken. Het nieuwste album wat daar op volgt ‘the Narrow Line’ laat  een zeer gevorderde en andere kant van de band zien en word in  december 2018 uitgebracht.

Troops of Doom:

Troops of Doom, is een vijfkoppige heavy hardcore gezelschap uit oost  Nederland. Na twee Ep’s en een split record op vinyl word er een full  lenght album getiteld ‘Fear’uitgebracht door Crashlanding records. In  de afgelopen 10 jaar heeft de band verschillende tours door Europa  gedaan en het podium gedeeld met bands als; Madball, Nasty, Siberian  Meatgrinder, Broken Teeth en Higher Power. Troops of Doom speelt  muziek in het straatje van Suburban Scum, Harms Way, All Out War en  Ringworm. Met een zware, groovende en agressieve muur van geluid laten  ze elke zaal op haar grondvesten schudden.

Hedonist:

Hedonist, een hard rockin’, hard groovin’ power trio afkomstig uit  Genk, word opgericht in de zomer van 2010 als Roel Paulussen  (Sardonis, Solenoid, Barabbas) en Frederik “Cozy” Cosemans  (Serpentcult, Hemelbestormer, Death Penalty) samen besluiten wat te  gaan jammen. Riffs en songs blijven maar naar buiten gutsen en het  duurt niet lang voordat een derde partij zich aandient en op de  groovende trein springt om grote schade aan te brengen in het Land. De  donderende bas en grommende vocalen van Frank “Frenz” Homolka  (Solenoid, The Killbots) zijn een ‘perfect fit’ voor Cozy’s maniakale  beats en Roel’s nekbrekende gitaarpartijen en zo was de “kracht van  drie” compleet.

Op hun eerste release, een split met stoner/sludge grootheden ‘Your  Highness’ levert Hedonist een opwindende, energieke en meeslepende mix  van Motörhead, High On Fire, Karma To Burn, C.O.C. en Monster Magnet.  Geen nonsens, geen bullshit, geen hippe gimmicks, alleen pure,  eerlijke, kick-ass rock-n’-roll. In 2016 komt hun zinderende full  length album ‘The Collapse’ uit.

Razorblade Messiah:

Razorblade Messiah, is een 4-koppige Old School metal band uit  Rotterdam, opgericht in september 2015. De band wordt vooral beïnvloed  door de grote thrashers uit de jaren ʼ80, met een vleugje heavy-,  speed- en powermetal. Pompende ritmes, scheurende leads en  verpletterende vocalen, overgoten met een sausje van agressie en  melodie, dat is waar Razorblade Messiah voor staat. Verwacht geen  genade, bij het bezoeken van één van hun shows…
In 2017 brachten de heren hun Ep ‘Ride the Razor’uit.

The Shiva Hypothesis:

The Shiva Hypothesis, is een vierkoppige blackened death metal band  uit Twente. De band borduurt voort op tradities in de black en death  metal, maar maakt daarnaast ook gebruik van elementen uit andere  genres. De muziek kenmerkt zich door een sterke atmosfeer en gelaagde  muzikale en vocale variatie. Verwacht invloeden van Behemoth, Emperor  en Gorgoroth tot Fields of the Nephilim en Huun-Huur-Tuu.

Indrid Cold:

Indrid Cold, is een Nederlandse metalcore band opgericht in 1990 door  Paul Schabbink (Bass, Vocals), Richard Ketelaar (Guitars) en Maurice  Wanink (Drums). Na diverse bandnamen, zangers en opnames, word Indrid  Cold een stuk bekender nadat hun zanger aan het eind van de jaren ’90  de Soundmixshow wint. De band, destijds bekend onder de naam ‘Visonary  Voice’ , doet succesvolle optredens door het hele land. In 2005  versterkt Roel Hassels de band om een voller geluid op het podium te  krijgen. De muziek begint inmiddels een stuk agressiever te worden met  een complexere innoverende stijl, geïnspireerd door progressieve  metal, metalcore, technical death metal en groove metal. In 2007  besluit zanger Rudi de band te verlaten. Na een serie audities die  niets opleveren neemt Paul de zang voor zijn rekening. Zijn rauwe  grunts doen het materiaal meer eer aan dan ooit. In 2008 bouwen ze een  eigen hoofdkwartier en in 2012 zijn ze zover om hun eigen materiaal op  te kunnen nemen. Het jaar erop worden de eerste songs geproduceerd en  2015 nemen ze hun eerste videoclip ‘4WD’op.

Zaterdagmiddag 15 juni opent het Metal Front Coevorden de deuren om  15:00 uur en om 15:30 uur opent de eerste band het festival. De entree  is vijftien euro en clubleden betalen tien euro. Geen tickets  verkrijgbaar betaling geschied aan de kassa. Pinnen is niet mogelijk.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ