IN MOTION – THRIVING FORCE

Facebookrssmail

Schreef ik vorig jaar nog in de recensie over het album ‘Godseed’ van het project Entering Polaris dat er eind 2018 een opvolger onder een andere naam aan zat te komen. Welnu, daar is ‘ie dan, eindelijk! Waarschijnlijk met enige vertraging, maar eind februari kwam de opvolger van ‘Godseed’ uit en gaat ‘Thriving Force’ heten onder de aangekondigde projectnaam In Motion.

Met een prachtige Stratovarious-achtige Cover Artwork maakt de Belgische multi-instrumentalist Tom Tas ons wederom opnieuw nieuwsgierig naar het resultaat van ‘Thriving Force’. Wederom kent dit album weer een keur aan gastvocalisten. Wat te denken van Björn Strid van Soilwork, Sindre Nedland van In Vain, en David Davidson van Revocation? Met het project In Motion en dit album was het de bedoeling om meer de Thrash stijl van Tas de ruimte te kunnen geven.

Instrumentale opener ‘Inception’ begint verrassend met een akoestische Spaanse gitaar voordat een elektrische gitaarsolo zich erin kickt. Meteen daarna zet zich een stevige melodieuze Death Metal gitaarsound erin op ‘Thrive’. De gruntvocalen zijn op deze track weggelegd voor David Davidson en Björn Strid, welke laatstgenoemde ook de cleanvocals voor zijn rekening neemt. En tja, van deze heren had ik niet anders verwacht dan dat zij van ‘Thrive’ een uitstekende opener hebben gemaakt. Met de afsluitende gitaarsolo is overigens een rol weggelegd voor gitarist Joris Van Daele.

‘I Bleed Words’, Zowel ‘The Dyeing of Spheres Part I’ als ‘Part II’, en ‘Utopia’ zijn uitstekende tracks, waarbij Tas duidelijk zijn gastvocalisten beter tot hun recht laten komen dan op het Entering Polaris album. Het gitaarspel is prima en ligt erg lekker in het gehoor en is prima in harmonie met de gruntvocalen. Ook bij In Motion wordt het experiment achterwege gelaten, maar is niet hinderlijk doordat Tas prima afwisseling in de sound weet aan te brengen met melodieuze riffs als bridges.

Wat wel opvalt is dat dit album veel instrumentale tracks kent. Behalve ‘Inception’ is ook ‘Lunar’ en de afsluiter ‘Solar’ een instrumentale track. ‘Lunar’ voegt eigenlijk nauwelijks iets toe aan het album doordat het dezelfde sound heeft als ‘Inception’ en dat geldt ook voor ‘Solar’, totdat de saxofoonsolo van Gregg Rossetti zich inzet. Ondersteund door atmosferische soundeffects en vioolspel wordt er een mooie en unieke afsluiter neergezet.

Het ruim 18 minuten durende ‘Always in Motion’ is werkelijk een geweldig epos. De track kent een prima en interessante instrumentale opbouw, grunts en cleanvocals worden prima en tijdig afgewisseld, en ook de gitaarriffs als bridges zijn perfect getimed.

Hadden de songs op ‘Godseed’ nog weinig overlap met elkaar en was er weinig ruimte voor het experiment en afwisseling. Op ‘Thriving Force’ zijn de tracks stuk voor stuk sterk klinkende songs en lijkt Tom Tas zijn vocalisten meer de ruimte te hebben gegeven voor hun eigen inbreng en kwaliteiten. Project In Motion is in alle opzichten meer geslaagd dan Entering Polaris en verdient daarom ook meer waardering en aandacht van de luisteraar. (88/100) (Freya Records)

TRACKLIST THRIVING FORCE:

1. Inception
2. Thrive
3. I Bleed Words
4. The Dyeing of Spheres – Part I
5. The Dyeing of Spheres – Part II
6. Utopia
7. Lunar
8. Always In Motion
9. Solar

LINE UP IN MOTION:

Tom Tas – Gitarist/Songwriter

GASTVOCALISTEN OP DIT ALBUM:

David Davidson (Revocation)
Björn Strid (Soilwork)
Pierre ‘Shawter’ Maille (Dagoba)
Jasper Daelman (ex- Anti-Icon)
Matthieu Romarin (Uneven Structure)
Jeffrey Rademakers (Spartan)
Mike Slembrouck (After All, Rik Priem’s Prime)
Benny ‘Zors’ Willaert (23 Acez, Black Snow, Gemini Season)
Sindre Nedland (In Vain)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ