Maiden UniteD eert helden overtuigend in De Pul, Uden

Facebookrssmail

Nederlands beste en sowieso meest sfeervolle Iron Maiden tributeband ‘Maiden UniteD’, tourt sinds maart uitgebreid door Europa met haar ‘Sailors of the Sky’ tour. In het verleden heb ik al heel vaak deze band live mogen aanschouwen, maar sinds het vertrek van topzanger en –entertainer Damian Wilson (Threshold, Headspace, Wilson&Wakeman), die een enorme stempel op de liveshows drukte met zijn uitstraling, humor en vooral ongeëvenaarde stem, had ik zo mijn bedenkingen. Is ‘Maiden UniteD’ ook de moeite waard zonder haar Engelse boegbeeld, die na het hoogtepunt vorig jaar in Carré de band verliet?

Gezien de uitgebreide tour is er wel degelijk bestaansrecht voor een nieuwe bezetting. Want ook de drummer Dirk Bruinenberg (7 Miles to Pittsburgh), toetsenist Polle van Genechten (The Overslept) en gitarist Daan Janzing (My Favorite Scar) zijn nieuw voor mij. De band draait dan ook vooral om oprichter en bandleider Joey Bruers, die de afgelopen jaren zo’n 30 muzikanten heeft laten rouleren in zijn akoestische ode aan zijn muzikale helden. Deze tour neemt Duitser Frank Beck, bekend als zanger van Gamma Ray, Red Raven en Powerwolf, de zang-honneurs waar. Zeer benieuwd naar een Damian-loze Maiden UniteD toog ik naar de mooie en sfeervolle Pul in Uden, waar het slot van de tour plaatsvond. Voor een zondagavond wordt het met twee voorprogramma’s en, zo blijkt later, een erg lang optreden van het hoofdprogramma, een latertje.

Beide support acts komen vanzelfsprekend uit de JBM stal, het platenlabel van Joey Bruers. Hongaren ‘Ann my Guard’ trappen het avondje af met akoestische uitvoeringen van haar psychedelische alternatieve rocksongs, die nu meteen want sympho-achtig klinken. Gelukkig wel met drums, zodat het geheel niet te zoetsappig wordt. Het publiek zag en hoorde dat het goed was. Zangeres Eszter Anna Baumann heeft een prettige stem en podiumact; we zien haar bij het hoofdprogramma dan ook nog even terug.

Voorprogramma twee is de Nederlandse female fronted symphonic metal band ‘Beyond God’, die naast de elektrische gitaren, helaas ook de drummer thuislaat. Dit resulteert in een iets minder aansprekend optreden. Hooks ontbreken en het kabbelt een beetje voort, al kan dat ook aan mijn gebrek aan kennis van het materiaal liggen. Zangeres Meryl Foreman overtuigt trouwens wel, ze bevindt zich in de Van Giersbergen en Den Adel regionen. Eind mei komt hun nieuwe akoestische album ‘All Strings Attached’ uit, dus de band bevalt dit unplugged uitstapje in ieder geval wel.

Na een korte ombouw pauze ziet het podium er met mooie backdrops en stijlvolle kleden gelikt uit. De Pul is voor een zondagavond ongeveer voor de helft gevuld. Overigens complimenten aan datzelfde publiek die tijdens de set gepast stil is, dat is nog wel eens anders. Na een mooi instrumentaal intro gaat men over in deel één van het in vieren gehakte prijsnummer ‘Empire of the Clouds’. Dat lange nummer, dat de échte Maiden nooit live speelt, is tevens semi-naamgever van deze tour. Een mooi en uitgebalanceerd geluid valt op.

Tijdens opvolger ‘Aces High’ maken we kennis met de sympathieke zanger Frank Beck. Het is even wennen, maar de man kan zingen! De nieuwe bezetting klinkt na 2,5 maand touren hecht. De bekende, van prachtige arrangementen voorziene covers worden met veel spelplezier uitgevoerd. Medeoprichter en vaste gitarist Ruud Jolie heeft Within Temptation verplichtingen, maar vervanger Daan Janzing doet het prima, hij speelt wat losser lijkt het en speelt ook meer solo’s dan Jolie. Hoogtepunten in de set blijven ‘Strange World’, ‘Children of the Damned’ en ’22 Acacia Avenue’, allen prachtig gezongen. De delen van ‘Empire of the Clouds’ zijn verdeeld over de show en bezorgen iedere keer weer kippenvel zo mooi. Met afstand het beste nummer van de laatste Maiden plaat.

Ergens halverwege hebben we met Iced Earth’s Luke Appelton een welkome extra gitarist op het podium. Aansluitend mag ook zijn solo cd nog promoten. Met een zeer lange en prachtig naar een climax  opbouwende ‘Die With Your Boots On’ komt er een einde aan de set, waarin de Hongaarse zangeres van Ann My Guard ook nog even meedoet. De verdiende toegift ‘Wasted Years’ is een feestje, want meegezongen door alle (voorprogramma)bandleden, Appleton en crew. Hiermee komt er na een kleine 2,5 uur (!) een gepast einde aan een mooie avond én aan Maiden UniteD’s voorjaarstour.

De hernieuwde kennismaking heeft goed uitgepakt. Herr Frank Beck is weliswaar geen Wilson niveau, ook niet qua podiumpersoonlijkheid, maar dat zijn ook wel erg grote schoenen om te vullen. De band is nu wel meer in balans lijkt het, het is niet langer ‘de grote Damian-show’, daarvoor zijn we voortaan aangewezen op onder andere zijn solo-optredens. Humor is er overigens nog voldoende op het podium. Geen idee of de Duitser er komende tours ook bij is, maar zowel zijn stem als zijn sympathieke uitstraling passen prima bij de band. Nog wel een puntje van kritiek: de setlist is al jaren grotendeels hetzelfde. Ik had naast ‘Empire…’ wel een aantal nieuwe bewerkingen van Maiden-songs verwacht eigenlijk, keus is er volop tenslotte. Maar wellicht komt dat pas met nieuw plaatwerk of bij een volgende tour.

Bezetting Maiden UniteD
Frank Beck – vocals (Gamma Ray)
Daan Janzing – gitaar (My Favorite Scar)
Joey Bruers – bas (Up The Irons)
Polle Van Genechten – toetsen (The Overslept)
Huub van Loon – toetsen (The Dirty Daddies)
Dirk Bruinenberg – drums (7 Miles to Pittsburgh)
Gast: Luke Appelton – gitaar (Iced Earth)

Foto’s (c) Jeroen Schortemeijer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ