Crystal Ball – 2020

Facebookrssmail
Crystal Ball - 2020

Crystal Ball is een Zwitserse melodieuze (Hard-)rock band die ter gelegenheid van hun 20 jarige bestaan nu deze dubbelaar uitbrengt. CD 1 bevat de meest populaire nummers van de eerste 10 jaar en CD 2 van de laatste 10 jaar. De keuze van de nummers is tot stand gekomen op basis van fan-polls en streaming gegevens. Het album is geproduceerd door Stefan Kaufmann, die vroeger actief was als drummer van Accept en gitarist van U.D.O., maar al geruime tijd nu zijn brood verdient als producer. Hij levert goed werk af, het klinkt allemaal als een klok.

Nu dan over naar het muzikaal gebodene. Het verbaast me eigenlijk niets dat ik nu pas voor het eerst van deze band hoor terwijl ze al 20 jaar bestaan. De muzikale uitvoering is van de spreekwoordelijke Duitse degelijkheid. Het is allemaal heel voorspelbaar en nergens zijn de composities spannend of wordt er buiten de lijntjes gekleurd. Wel complimenten voor het lekkere gitaarwerk. De nummers lijken veel op elkaar, zijn standaard opgebouwd en worden allemaal in hetzelfde (mid)tempo gespeeld. Af en toe gebeurt er wat leuks zoals het piano-introotje van ‘Mozart Symphony’ of de (helaas veel te korte) vocale bijdrage van Noora Louhima, zangeres van Battle Beast op ‘Eye To Eye’, maar over het algemeen is het saaiheid troef.

Ook het verschil tussen de eerste 10 jaar (CD 1) en de laatste 10 jaar (CD 2) hoor ik niet. Crystal Ball heeft geen stappen vooruit gemaakt en doet gewoon al 20 jaar haar ding en dat is het maken van degelijke melodieuze (Hard-)rock. Conclusie : Ben je niet bekend met de muziek van Crystal Ball dan is deze dubbelaar uitermate geschikt voor een eerste kennismaking. Vergelijkbare bands zijn Pink Cream 69, Bonfire en Gotthard. Voor mensen die Crystal Ball al kennen is het allemaal wat minder interessant aangezien alle nummers ook al op hun reeds uitgebrachte albums staan (65/100) (Massacre Records)

Track List

CD 1  
1 HELLvetia (4:26)
2 Moondance (4:20)
3 Soul Mate (3:37)
4 Lay Down The Law (4:36)
5 He Came To Change The World (3:51)
6 Dance With The Devil (3:09)
7 Mozart Symphony (5:04)
8 My Life (3:55)
9 Am I Free (4:34)
10 Forever And Eternally (4:52)

CD 2.
1 Paradise (3:53)
2 Mayday! (3:10)
3 Alive For Evermore (3:47)
4 Hold Your Flag (4:06)
5 Eye To Eye (4:02)
6 Suspended (4:11)
7 Deja-Voodoo ((3:59)
8 Anyone Can Be A Hero (3:51)
9 Curtain Call (3:33)
10 Director’s Cut (4:08)

Line Up

Steven Mageny – Vocals
Scott Leach – Lead & Rhythm Guitars/Keyboards
Tony T.C. Castell – Rhythm Guitars
Marcel Sardella – Drums
Cris Stone – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ