Narnia – From Darkness To Light

Facebookrssmail

De Zweedse Melodic metalband Narnia werd in 1996 opgericht door gitarist Carl Johan Grimmark en zanger Christian Liljegren. In 2010 kwam er een break die vier jaar duurde. ‘From Darkness To Light’ is het tweede studioalbum na de break. Ook hier zal het Christendom bezongen worden. ‘A Crack In The Sky’ start voorzichtig, zowel qua intensiteit van het geluid als met een imponerende opbouw. Het gitaarspel is soms lekker gillend, op andere momenten zijn de snaren wat zwaarder bespeeld. Er is vrij weinig contrast tussen de lichte en de zwaardere delen, ook de volumeverschillen zijn aan de kleine kant. Het ritme van deze openignstrack is met vlagen poppy.

Het intro van ‘You Are The Air That I Breathe’ is pakkend, maar Narnia weet me nog niet te overtuigen. Op hun Face Book pagina profileren ze zich als een Melodic metal band. Maar de muziek neigt tot nu toe meer naar de heavy rock, met een licht poppy touch. De melodische delen hadden uitgebreider gekund. De stem van frontman Christian Liljegren vormt een prima combinatie met de achtergrondzang van gitarist CJ Grimmark en bassist Jonatan Samuelsson. De krachtige stem van Christian komt ook in de rustige delen van ‘Has The River Run Dry’ mooi tot uiting. ‘The Armor Of God’ heeft een elektronische start. Snel en vrij voorspelbaar vliegt het tempo omhoog. Dit nummer is positief van opzet, zowel qua tekst als muziek.

Hat laatste klein gespeelde stukje met pianoklanken is verrassend. Door de structuur van het nummer voelt het alsof het pianospel eraan vastgeplakt is. De plaatsing mag dan wat merkwaardig zijn, maar dit soort verrassingen had ik graag meer willen horen. Doordat Narnia vrij eenvoudige, maar opzwepende nummers neerzet, kan men al snel meezingen. Tenminste voor wie de teksten over God en geloof graag uit volle borst meezingt.

Het intro van ‘From Darkness To Light (Part 1)’ klinkt best veel belovend. Andreas drumt met dynamiek, de melodische aspecten krijgen ook de ruimte. De opbouw naar meer power is vrij klein. Hierdoor is er te weinig contrast met het ingetogen deel. Als het volume nog verder zakt, blijft er slechts een beetje muziek en zang over. Het is best goed, maar er ontbreekt diepe emotie. Dit wordt deels veroorzaakt doordat zang en muziek te vlak klinken, ook het zwaarder gespeelde stuk mist wat body. De overgang naar ‘From Darkness To Light (Part 2)’ verloopt nogal vreemd. In een prima melodieus stuk valt het gitaarspel weer positief op. De wending naar pianospel hapert, zonde! Vlak voor het einde komt het pianospel nog even terug. Nu is de wending beter, de pianosolo wordt te vroeg afgekapt.

Met zo’n 4 a 5 minuten per nummer, duurt dit album van 10 nummers iets meer dan 45 minuten. Niet alle nummers hebben een ‘kop en een staart’, regelmatig ontbreekt er een gedegen opbouw naar het einde. De fundering is niet stevig genoeg, bovendien is er te weinig dynamiek. Hierdoor komen de nummers niet echt goed van de grond. Het geheel komt wat oppervlakkig over, terwijl er wel degelijk goede instrumentale en melodieuze stukken in zitten. Niet Christenen vinden de teksten misschien te Godlievend. Christenen zullen deze teksten vast wel waarderen.  Wellicht dat juist die groep de teksten bij een live concert uit volle borst mee zal zingen. Want ook al is dit meer een rock dan een metal album, opzwepend is het wel. (68/100) (Napalm Records)

Line up:

Christian Liljegren- zang
CJ Grimmark – gitaar, achtergrondzang
Andreas “Habo” Johansson- drums
Martin Härenstam – keyboards
Jonatan Samuelsson -bas, achtergrondzang

Tracklist:

1. A Crack In The Sky
2. You Are The Air That I Breathe
3. Has The River Run Dry
4. The Armor Of God
5. Mnfst
6. The War That Tore The Land
7. Sail On
8. I Will Follow
9. From Darkness To Light (Part 1)
10.From Darkness To Light (Part 2)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ