Michael Sweet – Ten

Facebookrssmail

De heer Sweet gaf onlangs aan dat hij per album niet meer verdient dan $ 7.000 tot $ 10.000. Redelijk weinig lijkt me voor toch een bekende artiest. Dat is waarschijnlijk de reden dat hij nogal productief is de laatste tijd. Met zijn Christelijke metalband Stryper bracht hij vorig jaar ‘God Damn Evil’ uit, met zijn maatje George Lynch ‘Only to Rise’ en nu dan weer een solo-cd. Althans, solo met heel veel hulp van vrienden dan wel, want op één nummer na, de nogal zoete (de man heet niet voor niets zo tenslotte) ballad ‘Let it Be Love’, is het een aardige all-star line-up die aanschuift. En jawel, het is zijn tiende soloplaat alweer. De stijl sluit aan op wat Stryper doet, wellicht hier en daar met harder met wat meer Judas Priest invloeden. Maar het geheel is aardig heavy uitgevallen, altijd zonder de melodie uit het oog te verliezen trouwens. En zeker de liefhebbers van gitaarsolo’s kunnen hun lol op! 

Opener ‘Better Part of Me’ zet wat dat betreft de toon, met Jeff Loomis (Arch Enemy) in een nogal aanwezige gastrol. Al ontbreekt me helaas de informatie welke solo’s Sweet zelf speelt op deze plaat. ‘Lay it Down’ is wat grooviër, en neigt wat richting Accept, al is het refrein wat doorsnee. Wederom wordt er lekker geshred op de zes snaren. Navolgende ‘Forget, Forgive’ heeft wederom wat Accept- en ook wat Dio-invloeden en is wat commerciëler van toon. 

Michael’s stem, waar het geheel toch om draait natuurlijk, is nog altijd prima, al zal hij nooit mijn favoriete zanger worden, daarvoor mis ik net wat diepte en gevoel in zijn stem. Het midtempo ‘Now Or Never’ valt vooral op door het gitaarwerk van Gus G (Ozzy en Firewind), maar doet me verder weinig, want is iets te doorsnee. Titelnummer ‘Ten’ is zo’n vuisten in de lucht beuker en leent zijn zanglijnen bij Dio. Het refrein valt wat tegen, maar wat een prachtige solo’s wederom! Maar dat is op elk nummer het geval en ze krijgen gelukkig ook alle ruimte op deze plaat, alsof Sweet wist dat dat het sterkste punt is. 
‘Shine’ heeft wel dat catchy refrein en ligt heerlijk in het gehoor, één van de toppers. Op twee nummer mag Joel Hoekstra (Whitesnake o.a.) de boel bij elkaar soleren. ‘Never Alone’ is melodieuze rock op zijn best en het prachtige sologeluid van Hoekstra valt op. ‘When Love is Hated’ is van hetzelfde laken een pak, maar net iets minder aansprekend, al komt die solo wel erg lekker binnen. Hoekstra’s wat melodieuzere stijl past eigenlijk beter bij Sweet dan voorgaande, voornamelijk gitaristen uit de metal hoek. Het wat eenvoudige, wat doorsnee ‘Ricochet’ besluit de reguliere cd (of lp). Twee bonustracks volgen, waarbij de eerste wat cliché rock is, maar de tweede, ‘Son Of Man’ (met Queensryche’s Todd La Torre en Andy James op gitaar) een machtig heavy metal nummer is. Meer Judas Priest dan dit wordt het niet, Freewheel Burning is nooit ver weg. Todd contrasteert lekker met zijn veel hogere stem en het refrein knalt er lekker in. En nog éénmaal worden we getrakteerd op machtig gitaarwerk, sjonge, wat een shredder is die Andy James. Als ik Sweet was had ik dit nummer toch maar op de reguliere tracklist gezet. 

Sweet heeft met hulp van een hoop gitaartalenten een lekkere heavy plaat gemaakt. Qua songmateriaal is de zanger met de bijbel niet heel origineel, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met het prachtige gitaarwerk. Blijkbaar kreeg iedere gastgitarist carte blanche, want aan hoeveelheid solo’s per nummer geen gebrek! De productie is nogal direct, in your face, maar past prima bij de heavy koers. Al hadden met name de drums wat warmer mogen klinken. Deze ‘Ten’ krijgt geen tien, maar is wel een aanrader voor gitaarliefhebbers en Stryper fans!  
(80/100 – Frontiers Music)

TRACKLIST :

1. Better Part Of Me (feat. Jeff Loomis of Arch Enemy)
2. Lay It Down (feat. Marzi Montazeri)
3. Forget, Forgive (feat. Howie Simon)
4. Now Or Never (feat. Gus G of Firewind)
5. Ten (feat. Rich Ward of Fozzy)
6. Shine (feat. Ethan Brosh)
7. Let It Be Love
8. Never Alone (feat. Joel Hoekstra of Whitesnake)
9. When Love Is Hated (feat. Joel Hoekstra of Whitesnake)
10. Ricochet (feat. Tracii Guns of L.A. Guns)
11. With You Till The End (feat. Mike Kerr en Ian Raposa of Firstbourne) – Bonus Track
12. Son Of Man (feat. Todd La Torre of Queensryche en Andy James) – Bonus Track

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ