Dio – Vredenburg te Utrecht 4 december 1983

Facebookrssmail

Je bent begin 20, je bent een paar jaar geleden in aanraking gekomen met hardrock en heavy metal en je begint de smaak van ook naar concerten gaan te pakken te krijgen, wel lokaal vooralsnog, maar dan heb je de kans om als tweede grote metal-concert (Mijn eerste was de Michael Schenker Groep in Leiden) de allerbeste metalzanger ooit, Ronnie James Dio, live te kunnen aanschouwen. Die kans laat je natuurlijk niet lopen, dus sta je op een zekere ochtend al om een uur of 08.00 in de rij bij de VVV in de hoop kaarten voor jezelf en je maten te scoren. Ja, ja, internet, wat is dat? Niets online, gewoon op een onchristelijke tijd in het weekend je mand uit om kaarten te regelen! Maar, missie geslaagd en kaarten voor de hele club gescoord.

De reden om dit concert te willen meemaken is heel simpel, Dio heeft onlangs het debuutalbum van zijn eigen band uitgebracht en wat voor een album, Holy diver is een absoluut wereldalbum en wordt wereldwijd heel erg goed ontvangen.

En dan is het zover, zondag 4 december 1983, met de groep maten naar Utrecht, Vredenburg. Een indrukwekkende zaal, min of meer in de vorm van een arena welke onder andere nogal eens voor klassieke muziek gebruikt wordt, hetgeen gelijk een hele geruststelling is voor wat betreft de te verwachten kwaliteit van het geluid. We zijn gelukkig ruim op tijd binnen en zodoende staan we bijna helemaal vooraan.

Na een voorprogramma dat niet de moeite waard was om het te onthouden het tijd voor Dio, een ijselijke gil en Dio schiet uit de startblokken met het fenomenale ‘Stand up and shout’, ook de opener van het album ‘Holy diver’. Opvallend aan het prachtige podium in de typische Dio-stijl (draken, grotten, etc.) is de enorme hoogte waar drummer Vinnie Appice zich bevindt.

De setlist is ronduit hemels, met naast het eigen werk ook enkele topnummers van Rainbow en Black Sabbath uit de tijd dat Dio daar zanger was. Standaard in die tijd is ook, dat je minimaal een gitaar-en drumsolo voorgeschoteld krijgt, tegenwoordig is dit eigenlijk eerder op het vervelende af. In die tijd was alles nog bijna nieuw en kon je er met een grote internationale band vergif op innemen, dat het publiek volkomen plat zou gaan en dat gebeurde die avond ook.

Geconcludeerd kan worden dat dit in alle opzichten een legendarisch concert was: nummers, geluid, publiek, het was allemaal weergaloos. Geluk is dat het gehele concert nog altijd integraal op YouTube te beluisteren is.

Foto’s: Patrick Arteman

Bandleden :

Ronnie James Dio – zang
Vivian Campbell – gitaar
Jimmy Bain – bas
Vinnie Appice – drums

Intro

1 Stand up and shout
2 Straight through the heart
3 Shame on the night
4 Children of the sea
5 Holy diver
6 Drum solo
7 Stargazer
8 Heaven and hell
9 Rainbow in the dark
10 Man on the silver mountain
Toegift
11 Evil eyes
12 Don’t talk to strangers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ