Phantom Elite – Titanium

Facebookrssmail

Phantom Elite is een relatief nieuwe (semi Nederlandse) metal band met zangeres Marina la Torraca (Exit Eden en live zangeres voor Avantasia). De band is 6 jaar geleden ontstaan uit HDK, het project van Sander Gommans (After Forever). Gommans bracht toentertijd een aantal jonge muzikanten bij elkaar met de bedoeling dat zij de nummers van HDK live ten gehore zouden brengen. Er was zo’n goede chemie tussen de leden dat daaruit vele muzikale ideeën voortvloeiden en zo werd Phantom Elite geboren. In 2018 brachten zij debuutalbum ‘Wasteland’ uit, gevolgd door een succesvolle Europese tour.

‘Titanium’ is de opvolger van hun debuutalbum. Het album is een mix van symfonische- en progressieve heavy metal. Het eerste nummer, ‘Conjure Rains’, bouwt kort op om vervolgens los te barsten in heavy riffs,gespeeld door Max van Esch, en epische melodieën. De toon is hiermee gezet voor de komende nummers.

‘Diamonds and Dark’  met zijn koorzang klinkt als het meest “klassieke” symphonische metalnummer, zoals die in het begin van de 00’s korte tijd populair waren en door de mainstream werden vergaard onder de noemer ‘gothic rock’. In dit nummer herken je het duidelijkst Sander’s verleden bij After Forever. Overigens speelt hij bij Phantom Elite niet mee in de band, maar is hij wel verantwoordelijk voor de songwriting en productie. Stef Rikken levert een grunt gastbijdrage op ‘Worst part of me’.

‘Glass Crown’ klinkt het meest commercieel-vriendelijk met zijn groovy ritme, melodieuze hook en hoog meezing-gehalte.De maar liefst 7.30 minuut durende zware titeltrack ‘Titanium’ komt halverwege het album, waarin overigens een indrukwekkende gitaarsolo van van Esch zit. Van de nummers die hierna nog volgen krijg ik de indruk dat ze proberen het niveau van de voorgaande nummers te halen, maar dat net niet lukt. Amanda Sommerville maakt als gast haar entree en zingt mee op ‘Silver Lining’ en ‘Eyes Wide Shut’. Joeri Warmerdam levert strak drumwerk op het gehele album en Marina la Torraca vult de emotie van de nummers aan met haar zang; van hoog, laag, krachtig,gevoelig en op ‘The Race’ zelfs met lichte distortion. Haar stem klinkt een beetje hetzelfde als Elize Ryd, beiden hebben een stem die commercieel klinkt en fijn in het gehoor ligt. Fans van Amaranthe zullen waarschijnlijk ook Phantom Elite kunnen waarderen.

Hoewel de mainstream media metal in zijn geheel voornamelijk links laat liggen, bewijst Phantom Elite dat Nederland er wel degelijk toe doet in de metalwereld. ‘Titanium’ bevat de juiste balans tussen metal, symphonie en electronische geluiden,die een goede mix vormen voor stevige catchy songs. Enige minpuntje is dat de tweede helft van het album niet meer kon opleven aan de eerste helft qua beleving. (90/100)(Frontier Records)

Tracklist

Conjure Rains
The Race
Diamonds And Dark
Worst Part Of Me
Glass Crown
Titanium
Bravado
Silver Lining
Haven
Deliverance
Eyes Wide Open

Line up

All vocals by Marina La Torraca, except
“Silver Lining” guest vocals by Amanda Somerville, “Eyes Wide Open” choir backing vocals with Amanda Somerville, “Worst Part of Me” guest vocals by Stef Rikken
All guitars & bass by Max van Esch
Keys by Koen Stam
Drums by Joeri Warmerdam

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ