The Vintage Caravan – Monuments

Facebookrssmail

Zanger /gitarist  Óskar Logi Ágústsson richtte in 2006 rockband The Vintage Caravan op, hij was toen nog maar twaalf jaar. Hij is de enige die The Vintage Caravan niet heeft verlaten. Gelukkig zijn de bandwissels niet al te frequent geweest, zodat deze IJslanders zich gezamenlijk konden ontwikkelen. Hun nieuwe album heet ‘Monuments’ en komt op 16 april uit. Op dit vijfde album staan elf gevarieerde psychedelische/progressieve rock nummers. Dit drietal voegt er ook blues/rock invloeden aan toe. Door hun levenservaring zijn ze tekstueel gegroeid, dat komt ook tot uiting in de emotie in zang en muziek.

‘Whispers’ opent heerlijk opzwepend, dit vraagt meteen om de muziek wat harder te zetten.

De structuur is toegankelijk, en de uitspraak van Óskar is vrij duidelijk. Hierdoor  kun je het refrein van dit openingsnummer al snel meezingen. Het intro van ‘Crystallized’ is rustiger, maar ook in deze blues gerelateerde track wordt het ritme pakkend. Hoewel dit nummer een vrolijke sfeer heeft, bevat de tekst wel een waarschuwing aan de toeristen, om de waarschuwingen over de verraderlijke sneeuwstormen op IJsland niet te negeren. Niet alleen het gitaarspel komt af en toe naar de voorgrond, ook de ritmesectie is goed vertegenwoordigd. De bas van Alexander Örn Númason is aangenaam aanwezig en ook het drumwerk mag er zijn. De muziek wordt rustig en sterft samen met het geluid van de storm langzaam weg.

De ingetogen start en de emotie op de stem van Óskar reken mij meteen in ‘This One’s For You’. Dit nummer heeft hij geschreven voor zijn broer die in 2018 overleed. Stefán Ari Stefánsson drumt mooi zacht, zodat de impact van deze ballad bewaard blijft. Het instrumentale stuk en de eerste zinnen die hierna komen ontroeren me nog meer. Het refrein is klein en liefdevol gezongen, zodat het eindigt met een positief gevoel. Dit is de perfecte plaats zo ongeveer midden op het album. Er is een mooi kort stilte momentje voor ‘Forgotten’. Het tempo ligt met vlagen behoorlijk hoog, maar de dynamiek blijft bewaard. Er zijn leuke wisselingen in tempo en volume, en de verhouding tussen instrumentaal en vocaal is prima. Alle nummers hebben een goed einde, maar deze is wel heel leuk.

Verrassend genoeg heeft ‘Hell’ een rustig intro, vrij snel lijkt dit een uptempo vervolg te krijgen. Schijn bedriegt, want tempo en volume zakken weer iets. Hoewel de tekst niet zo vrolijk is, is de sfeer van het geheel wel optimistisch. De achtergrondzang is een prima toevoeging. De woordeloze zang nodigt uit om luidkeels mee te zingen. Op cd komt de energie al tot leven, tijdens een live show zal dat natuurlijk nog intenser zijn. De gevoelige zang past mooi bij de lieflijke, harmonieuze melodie van ‘Clarity ‘.  Je voelt dat de woordeloze zang meegezongen zal gaan worden als dit live gespeeld wordt. Langzaam wordt de muziek intenser, het gitaarspel is meeslepend en rockend tegelijk. De woordeloze zang keert terug, en even later eindigt dit prachtig opgebouwde nummer mooi klein. Als de cd is afgelopen, blijft de sfeer van dit laatste nummer nog even hangen.

‘Monuments’ heeft een goed evenwicht tussen ritme en melodie, daarnaast is de verdeling tussen de instrumenten onderling zeer goed. Door de opbouw van couplet/refrein zijn delen van sommige nummers iets voorspelbaar. Maar ieder nummer heeft ruim voldoende details en veranderingen zodat ze blijven boeien. De nummers hebben niet alleen een leuk intro, ook de outro’s zijn goed. De retro rock van The Vintage Caravan sluit aan bij jong en oud.

De teksten zijn niet al te ingewikkeld, maar zeker niet cliché matig. Dat maakt het meezingen met de opzwepende nummers uitnodigend. (80/100) (Napalm Records)

Tracklist

01. Whispers

02. Crystallized

03. Can’t Get You Off My Mind

04. Dark Times

05. This One’s For You

06. Forgotten

07. Sharp Teeth

08. Hell

09. Torn in Two

10. Said & Done

11. Clarity

Line up

Óskar Logi Ágústsson – lead vocals, electric guitar

Alexander Örn Númason – bass guitar, backing vocals

Stefán Ari Stefánsson – drums, percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ