Damian Wilson – Limehouse to Lechlade

Facebookrssmail

Heh, precies wat een winterdip (met dank aan de nieuwe lockdown!) nodig heeft, denk ik als ik de vrolijke opener ‘Once We’re Gone’ uit de boxen hoor schallen. Nee, echte kost voor de zwaardere rockers onder ons, alsmede progfans van Damian’s werk voor Threshold, Ayreon of Headspace, is dit waarschijnlijk niet. Wél een album voor diegenen die met een wat bredere smaak zijn gezegend. Het is zijn eerste echte soloplaat sinds het prachtige en door mij bijna grijs gedraaide ‘Built For Fighting’ (2016) en de drie samenwerkingsalbums met Adam Wakeman. Geproduceerd door de onvolprezen pianist Andrew Holdsworth en ingespeeld door een keur aan bevriende muzikanten waaronder Wakeman, Alex Reeves (Elbow), Lee Pomeroy (ELO), Michael Buckley (Glen Hansard) en Chris Hill (Jamie Cullum). De titel ‘Limehouse to Lechlade’ refereert aan een deel van rivier de Thames (van London naar de Cotswolds) waar Damian jaren op zijn woonboot heeft vertoefd, tot deze zonk.

De muziek is vergelijkbaar met zijn vorige album, hooguit met wat meer nadruk op folk en pop in plaats van echte poprock. Maar de liedjes zijn over het algemeen weer zeer aanstekelijk en de melodieën nestelen zich na enkele draaibeurten al ergens diep in je hersenpan. In de eerder aangehaalde licht retro ‘Once We’re Gone’ geven de blazers het nummer een showbizz-sfeertje mee, waarna de herkenbare prachtstem van Damian Wilson het overneemt. Van dit soort blije songs staan er meer op. Het jazzy sambanummer ‘Fire & Ashes’ bijvoorbeeld, waar stilzitten geen optie is, ook al is dit niet mijn kop thee. Of de meestamper en wederom van koperblazers voorziene ‘No Money’. En ‘Picture’, dat na een rustige start overgaat in een nogal irritant catchy en erg vaak herhaald refrein dat mijn kop niet meer uit wil.

Maar Damian heeft meer muzikale ijzers in het vuur. Zijn melancholische, folky kant komt naar voren in de titelsong, met een mooie zangmelodie in de coupletten, ondersteund door een viool. Het navolgende ‘Climbing Frame’ kent wat gitaren en is daardoor net wat steviger, al blijft het singer-songwritermateriaal. Jammer van het makkelijke nanana-refrein. Heel depri wordt het in de trage ballad ‘Let Me Down Slowly’, waar de zang je de tekst binnentrekt. Ook ‘Key To Life’ begint verre van vrolijk, maar heeft een mooi uplifting refrein die je aandacht er net op tijd bij trekt en waardoor het uitgroeit tot een fijne track. Prijsnummer is het mooi opgebouwde, al eerder als single uitgebrachte en voor deze tijden toepasselijk getitelde ‘Hard To Keep Faith’. Pianoklanken en de warme, hoge stem van Damian leiden de song bluesy in, als na anderhalve minuut de gitaar invalt met een mooie solo en het geheel aan kracht wint, met dank aan de passievolle uithalen van Wilson en de lekker door-solerende gitarist. Prachtige, dynamische song derhalve.

Dan is het even schakelen naar de shuffle in het swingende ‘Must We Say Goodnight’, welke me wat minder kan bekoren. Het meest rockende nummer is het fijne, maar wat te korte ‘It Ends Here’. Het licht jazzy en ook wat country-achtige ‘Women On My Mind’ is weliswaar aanstekelijk, maar toch wat tè licht voor mijn smaak. Het kippenvel komt gelukkig weer terug in afsluiter ‘Cornerstone’, waar de cello zorgt voor een dromerige sfeer samen met Damian’s breekbare en verhalende zang. De cd- en streamluisteraars krijgen in de vorm van het fijne ‘Seek for Adventure’ (van Wilson & Wakeman) nog een prachtige bonustrack. Worden de vinylliefhebbers toch weer benadeeld.

Damian Wilson heeft wederom een mooi toegankelijk album bij elkaar geschreven die heerlijk wegdraait. Niet elk nummer kan deze rocker bekoren, maar over het algemeen is het songmateriaal van hoog niveau en kan een breed publiek hier van genieten. Hoewel ik zijn vorige soloplaat nét wat hoger aansla, toch een hele dikke voldoende voor deze ‘Limehouse to Lechlade’. Nu maar afwachten of de geplande ondersteunende tour van start kan gaan, want podiumdier en ras-entertainer Damian komt dan pas echt tot zijn recht. Gaat dat zien, daar krijg je geen spijt van!
(83/100 – Blacklake)

LINE-UP

Damian Wilson – vocals/ gitaar
Alex Reeves – drums
Chris Hill – gitaar
Lee Pomeroy – bas
Michael Buckley – saxofoon, fluit
en vele anderen

TRACKLIST

1. Once We’re Gone
2. Limehouse To Lechlade
3. Climbing Frame
4. Let Me Down Slowly
5. Fire & Ashes
6. Picture
7. No Money
8. Key To Life
9. Hard To Keep Faith
10. Must We Say Goodnight
11. It Ends Here
12. Women On My Mind
13. Cornerstone
14. Seek for Adventure (cd-bonustrack)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ