Donnerwetter – Pavlov Beauty Saloon

Facebookrssmail

‘Pavlov Beauty Saldonnerwetter-pavlov-beauty-saloon-small-final-bigoon’ is zo’n album dat zich niet op het eerste gehoor gewonnen geeft. De plaat zit zo vol ideeën dat het soms wat te veel lijkt, zeker bij de eerste keer beluisteren. Maar je inspanning wordt zeker beloond, als je de plaat vaker hoort vallen de nummers steeds meer op hun plek.

Donnerwetter’s tweede laveert tussen psychedelische rock, blues, filmmuziek en crooners. Invloeden als Captain Beefheart en Tom Waits dringen zich op maar ook David Bowie en Elvis Presley zijn nooit ver weg.

Niet alles is raak, zo slaat ‘Humorphine’ wat mij betreft de plank net mis. Maar je neemt het de band niet kwalijk. Donnerwetter balanceert op ‘Pavlov Beauty Saloon’ steeds op het randje van genialiteit en gekte. Dat je er dan af en toe een keer vanaf valt is het risico van het vak.  Daar staan pareltjes als ‘Blissful Dawn’, ‘The Fight Was Fixed’ en ‘While the Moon Shines Through My Beer’ tegenover. Waarvan de laatste zonder enige twijfel de meest poëtische songtitel van 2016 is.

‘The Fight Was Fixed’ is wat mij betreft het hoogtepunt van ‘Pavlov Beauty Saloon’. Intens, duister en psychedelisch tegelijk bezingt Rocco Osterman het noodlot. ‘Blissful Dawn’ is een van die nummers die pas bij vaker luisteren de volle rijkdom prijsgeven. ‘Blissful Dawn’ is Donnerwetter ten voete uit: eigenwijs en tegendraads. ‘While The Moon Shines Through My Beer’ is pure poëzie op muziek, inktzwart in de stijl van Captain Beefheart.

Donnerwetter levert met ‘Pavlov Beauty Saloon’ een rijk, creatief en divers album af. De plaat is compromisloos en zeker geen allemansvriend, maar als hij je raakt is het ook vol in de onderbuik.

‘Pavlov Beauty Saloon’ is een album dat buiten mijn comfort zone valt. Het kost dan extra inspanning om de muziek te bevatten. Als je dan bij de derde keer luisteren toch gegrepen wordt door de creatieve rijkdom die verscholen ligt in het album is de voldoening des te groter.

Het album komt op 13 mei uit en wordt door Donnerwetter ten doop gehouden tijdens de “Donnerwetter Day” op 14 mei in Luxorlive in Arnhem.

(8/10) (Butler Records / Bertus)

1. Mother
2. Mango Juice
3. It’s Late
4. Oh, You Little Troublemaker
5. Blissful Dawn
6. Trumpoline
7. The Fight Was Fixed
8. Humorphine
9. Peek-A-Boo
10. While The Moon Shines Through My Beer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ