Ray Alder – II

Facebookrssmail

Sjonge, het is al weer dik 3,5 jaar geleden dat Alder zijn eerste soloplaat ‘What the Water Wants’ uitbracht. De tijd vliegt. Destijds was ik wel gecharmeerd van zijn debuut, want het bood een toegankelijkere versie van de progmetal van zijn band Fates Warning en de nummers waren ook nog eens prima gecomponeerd, geproduceerd en uitgevoerd. De als Raymond Balderrama geboren 55-jarige Amerikaan leeft sinds enkele jaren in Madrid. Nu Fates Warning helaas in de ijskast staat, kan hij zich volop richten op zijn diverse projecten (A-Z, Figure of Speechless) en dus ook op zijn solocarrière. Al hoor ik hem toch het liefst in Fates Warning.
 
Deze nieuwe ‘II’ is wederom gepend samen met de topgitaristen Mike Abdow (Fates Warning touring member) en Tony Hernando (Lords Of Black), die beiden ook de bas hanteerden. Drummer Craig Anderson (Ignite, Crescent Shield) completeert de band. Ray zegt zelf: “When we wrote the first solo album I wanted to try some different musical styles. I didn’t want it to be really heavy, but more musical with catchy choruses. I think we did a pretty good job on that first one. But with this new album I wanted the music and lyrics to be darker and heavier“.

Of dat gelukt is? Nou, deels. De muziek is weliswaar wat donkerder, maar niet direct veel zwaarder dan zijn voorganger. Maar het gaat om de kwaliteit van de nummers natuurlijk, en daarmee zit het overwegend wel goed. Net als met de moderne, mooi uitgebalanceerde productie. Deze ‘II’ klinkt erg gestroomlijnd en spat je speakers uit. Alder’s wat hese, redelijk hoge stem is nog niets van zijn glans verloren gelukkig. Wat een klasbak!

Opener ‘This Hollow Shell’ is een mooie blauwdruk van wat komen gaat. Een afwisselend, wat duister nummer, vol dynamiek, voorzien van een heerlijk refrein en dito gitaar- en drumwerk. ‘My Oblivion’ is wat sneller en zwaarder, maar ook wat eenvoudiger van opzet en beklijft net wat minder. Een fijn hakkende metalriff opent ‘Hands Of Time’, tevens voorzien van een mooi catchy refrein. De vette drumbreaks die de gitaarsolo’s inluiden zijn indrukwekkend. Het eerste rustpuntje volgt in het progressieve en tegen Fates Warning aanschurkende ‘Waiting For Some Sun’, al beukt de tweede helft daarvan weer stevig. Een prima, lekker donkere song.

Het midtempo en stevig rockende ‘Silence The Enemy’ is me net wat te zeurderig en vrijblijvend, al maakt de lange gitaarsolo veel goed. De ballad van de plaat heet ‘Keep Wandering’. Hoewel vol passie gezongen, biedt het te weinig hooks om een blijvende indruk achter te laten. Dan was het vergelijkbare ‘The Road’ op zijn voorganger mooier. Ook ‘Those Words I Bled’ is iets teveel autopilot en daarmee geen uitschieter. Gelukkig zijn de afsluiters beter. Het melodieuze ‘Passengers’ is prima midtempo progmetal, en is voorzien van een gelikt gitaargeluid. Het bijna 8 minuten durende ‘Changes’ zit boordevol dynamiek en bouwt langzaam op tot één van de uitschieters op het album, vol mooie zangmelodieën, een aanstekelijk refrein en prima uitgewerkte solo’s.

Deze ‘II’ is weer een heel mooi album geworden, waar de kwaliteit van afdruipt. Alle muzikanten zijn top, net als het totaalgeluid. Toch vond ik zijn eerste soloplaat nèt wat verrassender en deze kende ook wat meer uitschieters. Maar laat die kleine kanttekening je niet tegenhouden deze ‘II’ uit te checken, de progliefhebber zal hem zeker op waarde weten te schatten.  (80/100 – InsideOutMusic)


LINE-UP


Ray Alder – Vocals
Mike Abdow – Guitars/Bass
Tony Hernando – Guitars/Bass
Craig Anderson – Drums


TRACKLIST


1. This Hollow Shell (06:02)
2. My Oblivion (04:36)
3. Hands Of Time (06:08)
4. Waiting For Some Sun (04:29)
5. Silence The Enemy (04:41)
6. Keep Wandering (05:51)
7. Those Words I Bled (05:51)
8. Passengers (05:51)
9. Changes (07:45)Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ