Myrkur – Spine

Facebookrssmail

Myrkur, een in eerste instantie black metal project van de Deense zangeres Amalie Bruun. Ook bracht ze al eens onder deze naam een deels traditioneels Deens folk album op. Het onlangs verschenen album neigt ook meer naar de folk en heeft her en der nog black metal invloeden. De heldere stem van Bruun leent zich hier ook prima voor.

Toen Myrkur voor het eerst verscheen was de identiteit onbekend. Dat heeft ook even geduurd voor bekend werk gemaakt dat het een solo project was van Bruun. Voor ze dit project startte zat ze met haar toen man, inmiddels ex in een idie pop band Ex Cops. Mocht Myrkur u niet heel bekend voor komen. Ze heeft onder andere ook een bijdrage geleverd aan ‘The Alchemy Project’ van Epica.

Het nieuwe album vaart mee op de emoties van de geboorte van haar kind. Dat kan een behoorlijke rollercoaster zijn en dat is ook terug te horen op de plaat. Zo gaat het eerste nummer ‘Balfaerd heerlijk dromerig van start. ‘Like Humans’ is dan gelijk een stuk dreigender. De mindere geluidskwaliteit van de gitaren staan haaks op de zuivere zang. Een contrast dat toch goed samengaat. Het is even een beetje een gek moment als de snelle, kenmerkende drums van de black metal er in komen. Op de dromerige zang is het even zoeken naar de link, maar als dan de drum tot de climax exact samenkomt met de zang valt hij op z’n plek. Al ben ik van mening dat de drums hier wat beter opgebouwd zouden kunnen worden.

De titeltrack brengt de symfonische back elementen prachtig samen met de Deense folk. Ze geven een extra dimensie. De bombast vormt als het ware de ruggengraat van de song. Het daaropvolgende ‘Valkyriernes Sang’ is meer black te horen in wederom met name de drumpartij. Verder is dit het enige nummer waar ook de zuivere zang eventjes plaatsmaakt voor demonische kreten. Groter kan het contrast dan niet zijn met de afsluiter ‘Menneskebarn’. Vertaald is het menselijk kind. Een lullaby voor haar pasgeboren kind. Een prachtig numnmer waar je helemaal zen van wordt.

Net als de vorige plaat is dit meer folk dan black. ‘Spine’ is dus ook aan te raden voor de liefhebbers van de Scandinavische (donkere) folk. ‘Spine’ is een prima plaatje om even met de koptelefoon op in een hoekje weg te dromen. Af en toe beland je korte tijd in een nachtmerrie, voor wie dat juist zoekt in dit soort platen heeft ze een lp die het Deense woord daarvoor als titel heeft. (74/100) (Relapse Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ