Borknagar – Fall

Facebookrssmail

Raar maar waar! Dit twaalfde album van deze Noren is opgenomen met dezelfde bezetting die voorganger ‘True North’ heeft ingespeeld. Dit mag een unicum genoemd worden aangezien Borknagar’s enige stabiele factor gitarist Øystein G. Brun is die er al vanaf het begin bij is. Vooral tweede gitaristen en drummers hielden het niet lang vol bij Borknagar.

Al dertig jaar staat Borknagar aan de top van de extreme progressieve metal. Net zoals bands als Enslaved, Amorphis, Katatonia en Opeth is Borknagar met het verstrijken van de jaren steeds progressiever of als je wilt ‘softer’ geworden. De muziek die Borknagar op ‘Fall’ laat horen is hoofdzakelijk progressieve rock met veel rustige passages. Echter worden de viking-en blackmetal wat toch de roots zijn van Borknagar niet verloochend. Borknagar heeft met ‘Fall’ wederom een prima album afgeleverd. Overal is over nagedacht en tot in de puntjes uitgewerkt. Van de intelligente teksten, het artwork tot en met de sound.

‘Fall’ klinkt als de spreekwoordelijke klok. Producer Jens Borgen is de verantwoordelijke man. Het geluid is warmbloedig met ademruimte voor de afzonderlijke instrumenten waaronder de viool-en cellopartijen van gastmuzikant John Ryan van de Ierse folkmetalgroep Cruachan. De acht nummers op ‘Fall’ zijn stuk voor stuk de moeite waard en zijn onderling behoorlijk afwisselend van stijl en sfeer. ‘Summits’ mag het album aftrappen. Razende blackmetalpassages worden in dit nummer afgewisseld met rustige progrockmomenten. ‘Nordic Anthem’ is verreweg de vreemdste eend in de bijt en kan het beste omschreven worden als soundtrack voor een Vikingfilm of TV-serie. Tribal ritmes en door folk geïnspireerde zang zijn de hoofdingrediënten van dit nummer wat even wennen is voor de gemiddelde Borknagarfan en ondergetekende.

We gaan door met ‘Afar’, meeslepende gitaarriffs en de mooie samenzang van ICS Vortex en Lars A. Nedland. De screams van Vortex en de cleane zang van Nedland combineren uitstekend en deze troefkaart wordt op ‘Fall’ veelvuldig uit de hoge hoed getoverd. Ook ‘Moon’ wisselt harde passages af met rustigere passages. Dit nummer bevat de meeste en beste gitaarsolo’s van het album. ‘Stars Ablaze’ is ook weer een nummer waarbij de succesformule rustig-hard-rustig-hard wordt toegepast maar door de lengte van het nummer wordt het enigszins eentonig en verliest het nummer aan impact. ‘Unraveling’ is echter weer onberispelijk. Een sterk nummer met afwisselende brute stukken, mooie tempowisselingen en mooi Hammond-orgel toetsenwerk van Lars A. Nedland. ‘The Wild Lingers’ opent lekker zweverig ala Pink Floyd. De cleane zang voert de boventoon en wordt niet alleen verzorgd door Nedland. Ook Vortex laat op dit nummer horen dat hij niet alleen beschikt over een goede scream maar ook clean kan zingen. Het refrein bevat toetsenwerk dat aanvoelt als een warme deken en geeft het nummer een bombastisch tintje. Het beste bewaard Borknagar tot het laatst.

Op ‘Northward’ worden alle registers nog een keer opengetrokken. Traditiegetrouw wordt ‘Fall’ evenals de vorige elf albums uitgebracht door Century Media Records. Verplichte aanschaf voor fans van progressieve blackmetal. (88/100) (Century Media Records)

Track List

1 Summits (7:58)

2 Nordic Anthem (5:14)

3 Afar (6:54) 4 Moon (5:51)

5 Stars Ablaze (8:26)

6 Unraveling (4:33)

7 The Wild Lingers (5:33)

8 Northward (9:54)

Line Up

Lars A. Nedlund – Vocals,Keyboards

ICS Vortex – Vocals, Bass

Øystein G. Brun – Guitars

Jostein Thomassen – Guitars

Bjørn Dugstad Rønnow – Drums 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ