Donker feestje in de Dynamo

Facebookrssmail

Het is dinsdag 22 oktober. Vanavond is de main stage van de Dynamo het domein van vier extreme metalbands. De Chileense band ATER, onze landgenoten God Dethroned, de internationale super death metal band VLTIMAS en de Poolse black metal band Bathuska dat tegenwoordig opereert onder de naam Patriarkh vanwege een bandconflict dat er toe heeft geleid dat beide partijen niet meer mogen optreden onder de naam Batushka.

Om 19:10 begint ATER hun set voor slechts een handjevol mensen. Gelukkig stroomt de main stage langzaam vol en bij het tweede nummer ‘Descending’ is de Dynamo goed gevuld. De extreme metal  van ATER doet door de 8-snarige gitaren denken aan Meshuggah. Ater speelt een korte maar zeer overtuigende set en had wat mij betreft wel wat langer mogen spelen.

Na deze aangename verrassing is het de beurt aan ons eigen God Dethroned. God Dethroned klapt er meteen op met ‘Asmodeus’. De aankondigingen worden lekker kort gehouden zodat de speeltijd optimaal benut kan worden. De blackened death metal van onze landgenoten wordt strak ten gehore gebracht. Ook worden er twee nummers gespeeld die op het in september uitgekomen album ‘The Judas Paradox’ staan, namelijk de eerste single ‘Rat Kingdom’ en het titelnummer ‘The Judas Paradox’.

Hierna is het de beurt aan VLTIMAS dat ook een ‘Holland’-connectie heeft: de Friese bassist Ype Terwisscha van Scheltinga. Naast onder andere Dodecahedron en Escadron heeft hij ook deel uitgemaakt van de liveband van Obscura. De rest van het sterrencombo bestaat uit meesterdrummer Flo Mounier die Annihilator live heeft ondersteund en onder meer gespeeld heeft in Cryptopsy, Necrosis en Nader Sadek. De charismatische frontman David Vincent is het meest bekend van de legendarische death metal band Morbid Angel. Last but not least hebben we nog gitarist Rune “Blasphemer” Eriksen die de meeste lezers zullen kennen van de black metal band Mayhem. Live wordt hij bijgestaan door João Duarte die echter geen deel uitmaakt van de band. VLTIMAS legt de nadruk deze avond op het laatst verschenen album ‘EPIC’. Zes van de negen nummers zijn afkomstig van dit album. VLTIMAS sluit wel af met twee klappers van het album ‘Something Wicked Marches In’ namelijk ‘Diabolus Est Sanguis’ en ‘Everlasting’.

Gelukkig hebben we nu even de tijd om dit allemaal te laten bezinken. Batushka sleept namelijk nogal wat attributen het podium op en dat neemt iets meer tijd in beslag dan de voorgaande bands nodig hadden. Als alles uiteindelijk geïnstalleerd is komen de heren van Batushka gekleed als monnik het podium op. Het ziet er indrukwekkend uit en ook de muziek is uitstekend. Maar ondanks dit alles en het feit dat Batushka de headliner is deze avond is het toch muzikaal de minst interessante band van deze vier. Verder een dikke veer in de reet van de mensen die deze avond verantwoordelijk zijn voor het licht en het geluid. Het lijkt wel of het bij elk concert beter wordt. Dat was vroeger vaak niet het geval. Ga zo door! Het publiek is zeker enthousiast, de he-he’s klinken constant door de zaal, de ‘horns’ worden veelvuldig getoond en de armen gaan met de regelmaat van de klok omhoog. Toch ontbreken er sommige elementen die je op een avond als deze eigenlijk toch wel mag verwachten. Geen Wall of Death of mosh en circle pits. Ik vermoed dat het te wijten is aan de vrij hoge gemiddelde leeftijd van het publiek deze avond. Al met al is het een mooie dinsdagavond geweest waar alle vier de bands ieder op hun eigen  manier een steentje aan hebben bij gedragen. 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

Add a Comment