Ostrogoth gitarist Rudy ‘Whiteshark’ Vercruysse overleden

Facebookrssmail
Ostrogoth rip
Foto (c) Tim Tronckoe

Zaterdag 3 januari, om 18u, stierf Ostrogoth gitarist Rudy ‘WhiteShark’ Vercruysse, aan de gevolgen van leverkanker. WhiteShark stierf in huiselijke kring, omringd door familie en dichte vrienden. Hij werd 59.
Samen met drummer Mario ‘Grizzly’ Pauwels, was WhiteShark het enige Ostrogoth groepslid dat alle personeelswissels doorstond en te horen was op elke release van de band, van het legendarische debuut ‘Full Moon’s Eyes’ uit 1983, tot het nieuwe album ‘Last Tribe Standing’, dat op 23 januari zal verschijnen.

WhiteShark’s uitvaartplechtigheid gaat door op zaterdag 10 januari, om 15u, in de aula van crematorium Blauwe Toren, Zeelaan 2, te Brugge. Het was de wens van WhiteShark dat het een open plechtigheid wordt. Vrienden en fans die een laatste groet willen brengen zijn welkom. Enige wens van WhiteShark is dat iedereen komt, gekleed zoals ze naar een Ostrogoth optreden zouden gaan. Indien mogelijk met een Ostrogoth shirt aan. De plechtigheid moet een viering worden van WhiteShark en zijn muziek.

De afgelopen weken waren als een emotionele achtbaan voor de band. Temidden van de euforie omtrent de nakende release van hun eerste album sinds 1987 moest de band bekend maken dat gitarist Whiteshark vocht tegen kanker. Hoewel de situatie ernstig was, werd aanvankelijk een geschatte levensduur van twee jaar vooropgesteld. Whiteshark begon met chemotherapie in juni van vorig jaar en speelde alle zomer festivalshows met Ostrogoth. De band stond vorig jaar ondermeer op Graspop, Puntpop en Zandrock.

WhiteShark was in september ook aanwezig bij de opnames van ‘Last Tribe Standing’ en iedereen keek uit naar een drukke agenda voor 2015. Maar de afgelopen weken escaleerde de situatie zeer snel, en de kanker kreeg steeds meer greep op Whiteshark’s lichaam. Begin december moesten de dokters de eerdere levensverwachting drastisch naar beneden brengen tot “een paar weken”. Op 6 december gaf Sharky alles wat hij had om een geweldige show te zetten, toen Ostrogoth een uitverkochte headline clubshow speelde in Wippelgem. Het zou Whiteshark’s laatste concert ooit zijn.

Pragmatisch en realistisch als hij was, had Whiteshark van zodra hij te horen kreeg dat hij kanker had, een scenario klaar voor de toekomst. Ostrogoth heeft nooit audities moeten organiseren om op zoek te gaan naar een andere gitarist. Al van bij de eerste dag zei Whiteshark tegen de rest van de band “Ik wil dat die kerel mij opvolgt… als het zover is”. “Die kerel” is Geert Annys. Geert maakte in de jaren ’80 deel uit van Stainless Steel, Thunderfire en Universe en zat enkele jaren terug nog bij Neo-Prophet, maar is vooral bekend van het debuutalbum van de melodieuze hardrockband Mystery.

Alle geplande optredens voor 2015 gaan dus door. De nieuwe bezetting krijgt zijn vuurdoop op de ‘Last Tribe Standing’ CD-voorstelling, in De Kreun te Kortrijk, op zaterdag 7 maart aanstaande, een show die wordt opgedragen aan WhiteShark. Op 1 mei aanstaande speelt Ostrogoth zijn eerste show ooit in de VS, op Ragnarökkr Metal Apocalypse in Chicago.

‘Last Tribe Standing’ verschijnt op 23 januari 2015, zowel op cd als op vinyl, via het Belgische cult label Empire Records. ‘Last Tribe Standing’ is de eerste officiële Ostrogoth release sinds 1987 en bevat vier nieuwe nummers en de vier nummers van de legendarische ‘Full Moon’s Eyes’ EP, in een 2014 live-versie, de manier waarop de huidige line-up deze songs vandaag brengt. Oud en nieuw verzameld in één.
‘Last Tribe Standing’ werd geproduceerd door gitarist Dario Frodo en mixtechnicus Pete Mush en gemasterd door Jacob Hansen (Volbeat, Epica, Amaranthe, Evergrey, Pretty Maids).

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ