Eerste namen voor Into the Void 2015 bekend

Facebookrssmail

into the voidOp zaterdag 24 oktober 2015 zal de derde editie plaats vinden van het stoner, sludge en doomfestival Into the Void. Met de bands Ufomammut, My Sleeping Karma, Mist en King Hiss geeft het festival meteen een duidelijk visitekaartje af. Nieuw is ook dat het festival in en in samenwerking met het gloednieuwe muziekcentrum ‘Neushoorn’ gaat plaats vinden. Daardoor zijn twee zalen beschikbaar en komt het totaal aantal optredende bands op ongeveer 15 te liggen. De kaartverkoop voor het festival is inmaiddels gestart.

Na de zeer succesvolle tweede editie van Into the Void, waar een dikke 400 bezoekers op af kwamen, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Het was echter onzeker of de beoogde locatie voor die derde editie op tijd klaar is voor het festival. Programmeur Paul van Berlo: ‘We willen de derde editie graag doen in samenwerking met het nieuwe popcentrum ‘Neushoorn’ dat momenteel gebouwd wordt in het centrum van Leeuwarden. Daar komen twee concertzalen waardoor Into the Void ruimte kan bieden aan ongeveer 15 acts.’

Hoewel het nog niet helemaal zeker is, lijkt het er op dat de verwachte opleverdatum gehaald gaat worden en Into the Void dus op 24 oktober in Neushoorn gehouden gaat worden. En de organisatie kondigt meteen de eerste bands aan die dit jaar op het festival zullen spelen. En dat zijn niet de eerste de beste.

Het Italiaanse trio Ufomammut worden gezien als grondleggers van een nieuw soort psychedelische sludge. Sinds hun oprichting in 1999 maakt de bands lange, uitgesponnen nummers waarin veel effecten gecombineerd worden met zware riffs tot een psychedelisch geheel dat niet zou misstaan op een Pink Floyd album. Live wordt de band bijgestaan door de visials van het rockcollectief Malleus, wat een live-optreden van deze band tot een onvergetelijk geheel van geluid en beeld maakt.

My Sleeping Karma
My Sleeping Karma

Uit Duitsland komt My Sleeping Karma. Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘psychedelic groove rock’. Ook hier lange uitgesponnen nummers die de luisteraar meenemen op een psychedelische trip. Maar in tegenstelling tot Ufomammut zonder vocalen en in plaats van zware riffs schuurt het Duitse viertal eerder tegen dance dan tegen rock aan. Een hypnotiserende ervaring is verzekerd.

Mist uit Slovenie tapt uit een heel ander vaatje. Klassieke doom waarbij je je terug waant in de jaren 70. En een bijzondere verschijning, omdat vier van de vijf bandleden vrouw is.

Natuurlijk ontbreken de riffs niet op Into the Void. Het Belgische stonerkwartet King Hiss gaat daar wel voor zorgen. De Belgen hebben inmiddels een flinke livereputatie opgebouwd en ook hun debuutalbum ‘Sadlands’ dat vorig jaar verscheen laat horen dat King Hiss weet hoe stoner klinkt.

De organisatie van Into the Void is ook verantwoordelijk voor de festivals Into the Grave en Into Darkness. Iedere ‘Into….’ richt zich op een specifiek deel van het muzikale spectrum. Gemeenschappelijke deler is dat het in alle gevallen om zogenaamde ‘harde’ muziek gaat.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ