BiesenRock 2015 eert legendarisch muziekfestival Jazz Bilzen

Facebookrssmail

Op 5 september a.s. is het precies 50 jaar geleden dat het legendarische muziekfestival Jazz Bilzen geschiedenis begon te schrijven in het rustieke Demerstadje Bilzen (BE). Op vrijdag 4 en zaterdag 5 september gaat het jaarlijkse rockfestival BiesenRock dat feestelijk jubileum vieren door in de line-up regelmatig te refereren aan die gloriejaren bij het prachtige kasteel van Alden Biesen (Bilzen). Maar BiesenRock wil meer zijn dan alleen maar een herdenkingsconcert. Omdat net op die datum 50 jaar geleden Jazz Bilzen startte, is die gebeurtenis meteen de rode draad voor de programmering.

bilzenUriah Heep stond in 1979 op de affiche van Jazz Bilzen. 23 studioalbums, 13 verzamelalbums en 27 singles later is de band rond gitarist Mick Box nog springlevend. Na 40 jaar staat Uriah Heep live nog steeds voor adembenemende concerten.

Ook de Belgische punklegende The Kids (BE) stond ooit op Jazz Bilzen. Het publiek werkte in 1978 de dranghekken tegen de grond. Dany Lademacher was er datzelfde jaar met de Nederlandse legende Herman Brood. Dit jaar komt hij naar BiesenRock om de grootste hits van de overleden rockzanger te spelen met de originele begeleidingsband The Wild Romance. Lademacher is mede-componist van rockklassiekers als Saturday Night en Never Be Clever. Destijds in 1969 niet op Jazz Bilzen met Deep Purple, maar wel al sinds 2002 toetsenman van die band: Don Airey. Met Don Airey’s Deep Purple speelt hij hun grootste hits.

Ook de No.1 tributebands van The Cure (JB, ’79) by I Found The Cure (NL), Thin Lizzy (JB, ’77) by Planet Lizzy (BE), The Police (JB, ’79) by Police Brutality (NL) en Bad Characters Play Jazz Bilzen (BE) nemen het publiek mee door de Jazz Bilzen-geschiedenis.

BiesenRock combineert de geschiedenis van Jazz Bilzen met enkele gerenommeerde Belgische festivalacts. The Scabs (BE) zijn weer helemaal terug. De nieuwe cd ‘Ways of a Wild Heart’ schoot vanuit het niets meteen naar de No.1-positie in de Belgische hitlijst Ultratop. Belgian Asociality staat al 27 jaar garant voor veel festivalplezier. Met Civilian en Hell City staan twee talentvolle hardrock- en metalbands uit eigen streek op de affiche. Het festival op vrijdag wordt afgesloten door Belgisch No.1 rockcoverband KOYLE (winnaar ‘The Clash of the Cover Bands Award 2012’ en bekend van haar hitsingle End Of June) en op zaterdag door DJ Mark die de beste rockplaten op het publiek loslaat.

BiesenRock probeert de festivalganger dus ook in de sfeer van Jazz Bilzen onder te dompelen. BiesenRock meets Jazz Bilzen is overdekt en biedt plaats aan ruim 15.000 bezoekers. Kampeerders zijn zoals altijd meer dan welkom.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ