Razend – White Goat II

Facebookrssmail

Razend - White Goat IIIn den beginne was er de semi legendarische death/doom band Acrostichon die naast hun eigenzinnige stijl beschikte over een 1e klas brulboei luisterend naar de naam Corinne van den Brand. In die tijd, we spreken over beginjaren ’90, zeer vooruitstrevend. Een zangeres met een geweldige death grunt was in die tijd zeker nog geen gemeengoed. Na een tweetal zeer gewaarde platen (‘Engraved In Black’ en ‘Sentenced’) waarvan vooral ‘Engraved In Black’ gerust als klassieker mag worden beschoud was het sprookje uit en ontstond Outburst met Tjerk Maas op vocalen. Outburst is na het vertrek van Tjerk inmiddels eveneens ter ziele en sinds 2012 is daar, met de terugkeer van Corinne, Razend. Dit uit Tilburg stammende gezelschap verbasterde hun Brabantse dialect “wiite gij et” tot “White Goat” wat meteen de naam werd van de eerste, in 2013 uitgebrachte ep. Deze was in een mum van tijd uitverkocht dus ging de band aan de slag met nieuw materiaal.

Verwacht van Razend echter geen death/doom spul. Nee, Razend tapt uit een ander vaatje dat zich vooral laat smaken als thrash van het soort zoals Laaz Rockit en Forbidden dit lieten horen. Op deze nieuweling White Goat II, die overigens stukken beter klinkt als de voorganger, is ook goed te horen dat er meer melodie en afwisseling in de nummers is aangebracht. Zelfs een gevoelige noot wordt niet geschuwd en dat doet de nummers alleen maar aan kracht toenemen.

Het album knalt in ieder geval lekker uit de startblokken met ‘Girl In The Mirror’. Snel, hard, stampend en furieus met heerlijke gitaarlijnen en een gevoelig middenstuk is dit een ferme opener. Wat opvalt zijn de vocalen van Corinne die zowel rauw als krachtig zijn maar ook de nodige melodie bevatten. Heel wat anders dan de stevige grunts die we van haar gewend waren. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de opgedane ervaring in het zingen van metal covers in haar andere band “The Covering”.

‘Wingless’ volgt en laat een meer melodieuze kant horen. Het nummer kenmerkt zich door een lekker krachtig refrein dat zich al snel in je hersenpan nestelt. Naast het geweldige bas werk van Tijn van der Vloet laat ook de rest van de band zich niet onbetuigd. De buitengewoon lompe, brute thrasher ‘Boktor Of Horror’ is voor mij echter wel de uitschieter. Compromisloze thrash met lekker brute vocalen en Corinne die haar geweldige grunts hier weer als vanouds de ether in slingert. Het fantastisch beukende einde is gewoon supervet met een hoofdrol voor gierend gitaarwerk en super drumwerk. Dit gaat geheid een ferme pit opleveren bij de live optredens.

Het volgende ‘Time’ is weer van een geheel andere orde. Met een traag melodieus begin wordt er fraai opgebouwd naar een heftig up tempo middenstuk om daarna weer af te bouwen. De gevoelige, emotionele zang mag er wezen in deze fraai opgebouwde epic. Dit nummer loopt over in het sterke ‘FYAG’ dat zo op Laaz Rockit’s klassieker ‘Know You Enemy’ had kunnen staan. De teksten worden bijzonder fel uitgespuugt en het gitaarwerk is weer om van te smullen. Het instrumentaaltje ‘The Promise Of Hope’ leidt de furieuze stamper ‘Substantantia Nigra’ in wat ook weer een heerlijk agressieve thrasher is met een spookachtig middenstuk.

Razend levert gewoonweg een heerlijk album af dat het verdiend om door de grote massa gehoord te worden. Om iedereen te plezieren is de band zo genereus geweest om de uitverkochte ep ‘White Goat’ als bonus erbij te zetten zodat je helemaal waar krijgt voor een paar centen. Te bestellen bij razendband@gmail.com. De band heeft nog geen platendeal en alles komt nog in eigen beheer uit. Met zoveel muzikale kwaliteit in de gelederen en dit exemplaar als bewijs bijna onbegrijpelijk. Je zou er ehm … razend van worden … Ik zou zeggen; bestellen voordat Boktor de geit je met een bezoekje komt vereren …… je moet het risico maar durven nemen.

(8,5/10; Eigen Beheer)

Tracklist:

White Goat II

01. Girl in the Mirror
02.Wingless
03. Boktor Of Horror
04. Time
05. FYAG
06. The Promise Of Hope
07. Substantia Nigra

White Goat

08. I Know
09. Pain Of Loss
10. Stop Pressuring Me
11. No Cure For Dementia
12. You And I As One

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ