Fen – Winter

Facebookrssmail

Fen is een atmosferische black metal band uit het Engelse Londen opgericht in 2006. De basis van de band wordt gevormd door zanger / gitarist Frank Allain a.k.a. The Watcher en zanger / bassist Adam Allain a.k.a. Grungyn. Het trio wordt sinds 2016 gecompleteerd door drummer Pete Aplin a.k.a. Havenless, de tot 2011 gebruikte keyboards lijken definitief uit de muziek verdwenen ofwel niemand neemt de credits voor zijn rekening. De debuutplaat ‘The Malediction Fields’ uit 2009 verscheen al via Code666 Records. Inmiddels brengt Fen op 10 maart de vijfde langspeler uit genaamd ‘Winter’ via dit zelfde label.

Het nieuwe album kent zes nummers en hebben allen een lange looptijd. Het openingsnummer, ‘I (Pathway)’, duurt maar liefst 17 minuten en opent rustig met gitaarwerk en “clean vocals”. Na 3 minuten volgt er een wending, de rauwe vocalen van The Watcher worden ingeleid door sterke drums. Het nummer kent verschillende wendingen en tempowisselingen van harde black metal passages tot kalm gespeelde stukken en vooral het gitaarwerk geeft het nummer een ietwat progressief karakter. ‘II (Penance)’ gaat door waar het eerste nummer gestopt is. Akoestische gitaren afgewisseld met rauwe, mid-tempo, black metal passage. De enkele up-tempo versnelling zorgt ervoor dat het nummer aantrekkelijk blijft.

Fen houdt vast aan het gekozen concept, atmosferische black metal met progressieve invloeden en het gevaar licht op de loer om te veel van hetzelfde te brengen. Deels gebeurd dit ook en dwaalt de luisteraar af en verliest de interesse, de mooie gevoelige opening van ‘IV (Interment)’ brengt je voorzichtig weer terug in de plaat. De “clean vocals” afgewisseld met het rauwere werk werken goed samen en geven het nummer meer smoel. Fen sluit af met ‘VI (Sight)’, met bijna 10 minuten het korte nummer van de plaat. Atmosferische geluiden zorgen voor een spannende opening, het wachten is op een wending naar de brute black metal. Het wachten wordt beloont, na zo’n 5 minuten zet drummer Havenless de wending in en volgt een up-tempo stuk.

Fen heeft met ‘Winter’ een fijn album uitgebracht, nummers in het atmosferische black metal genre met progressieve invloeden die je voorwaardelijk weten te boeien.

(80/100, Code666 Records)

Tracklist:
1. I (Pathway) 17:08
2. II (Penance) 10:02
3. III (Fear) 10:36
4. IV (Interment) 14:52
5. V (Death) 12:40
6. VI (Sight) 09:44

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ