The Haunted – Strenght in Numbers

Facebookrssmail

Zweden is sterk verantwoord in muziekland. Bands als Opeth, Marduk en At The Gates hebben daar hun oorsprong. Zo ook het uit Gothenburg afkomstige The Haunted. Opgericht in 1996 na het uit elkaar vallen van At The Gates (tegenwoordig spelen zij ook weer) door onder andere gitarist Patrick Jensen en drummer Adrian Erlandsson. De band heeft de beroemde Gothenburg death sound met veel thrash metal invloeden en een hoop melodie.

Na een eerste demo in 1997 kwam in 1998 het debuut album ‘The Haunted’ uit via Earache records. Geluk voor de band dat dit erg goed ontvangen werd. Anno 2017, 8 studio albums, een aantal line up wisselingen en muzikale koerswijzigingen verder is daar dan de nieuwe schijf ‘Strenght in Numbers’ welke weer een beetje terug lijkt te gaan naar de begindagen.

Na een korte maar prachtige melodieuze intro genaamd ‘Fill The Darkness with Black’ wordt er meteen bruut ingezet met ‘Brute Force’. Lekker up tempo met aggressieve vocalen van Marco Aro en rollende dubbele bassdums van Erlandsson. Een typische The Haunted track. ‘Preachers of Death’ is misschien wel het beste nummer. Midtempo, recht toe recht aan en fantastische gitaarlijnen en solo’s. De plaat heeft een goede afweging tussen mid tempo en uptempo en zo wordt er op het tweede deel weer goed geblazen met het furieuze ‘Tighten the Noose’. Gave riffs polka’s. Wat volgt zijn pakkende nummers waarvan vooral het afsluitende ‘Monuments’ een pareltje is.

The Haunted bewijst met deze 9e schijf er weer helemaal bij te horen. Pure thrash / death met een geheel eigen draai en ook sound. Hard, soms catchy en melodieus waar nodig is. Klasse om nummers te schrijven van maximaal 4 minuten en toch alle ingredienten er in te stoppen die nodig zijn. Niet één track doet onder voor de ander.

(85/100, Century Media Records)

1. Fill the Darkness with Black
2. Brute Force
3. Spark
4. Preachers of Death
5. Strength in Numbers
6. Tighten the Noose
7. This Is the End
8. The Fall
9. Means to an End
10. Monuments

The Haunted line up 2017:
Patrik Jensen – rhythm guitar
Jonas Björler – bass
Adrian Erlandsson – drums
Marco Aro – vocals
Ola Englund – lead guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ