Hexed – Netherworld

Facebookrssmail

Via het label ViciSolum Productions brengt de Zweedse band Hexed het album ‘Netherworld’ uit. De band is in 2015 opgericht door zangeres Tina Gunnarson en zanger / gitarist / toetsenist Stellan Gunnarson. Later voegde hun Daniel Hakansson op basgitaar en Teddy Möller op drums aan de line up toe. In eigen beheer brachtte zij in mei 2016 hun debuutsingle ‘Dreams’ uit, gevolgd door de EP ‘Exhaling Life’ in maart 2017. Deze EP wist de aandacht te trekken van ViciSolum Productions, en vervolgens tekende de band een platendeal met dit label voor de wereldwijde release van hun debuutalbum ‘Netherworld.’

Zodra je de CD ziet is het eerste wat opvalt het prachtige cover artwork. Door hier aandacht aan te besteden weet de band de nieuwsgierigheid op te wekken om het album te willen beluisteren. Is ook niet zo gek, wanneer je erachter komt dat deze is ontworpen door Mattias Norén, welke alreeds cover artwork verzorgde van bands als Kamelot en Epica. Een slimme zet van Hexed dus om een grote naam hiervoor te benaderen, maar tegelijkertijd laat het ook zien welk publiek de band ermee wil aanspreken. Over muzikale invloeden zegt de band vooral te zijn geïnspireerd door de band Queensrÿche.

Het album opent met de eerste track ‘Obedience,’ en het is gelijk duidelijk dat de band hiermee de radioluisteraar aan zich probeert te binden. Deze track is dan ook uitermate geschikt voor radio airplay. Eveneens geldt dit ook voor de track ‘Forsaken.’ Beide tracks zijn echt uitstekende singles. Bij de tweede track ‘Roots’ komt de symfonische sound erin met de keyboards, en laat de zangeres ook meteen de symfonische kant van haar stem horen. Interessant, maar het nummer kent zelf een abrupt einde, om meteen weer door te gaan naar ‘Forsaken.’ Bij de vierde track ‘Oceans’ komen de screams van Stellan Gunnarson erin, wat zorgt voor een interessante afwisseling.

De track ‘Exhaling Life’ kent een lang intro met keyboards en gitaar. In de zang is er een duidelijke afwisseling van screams en vocals. Verrassend is echter de soprano mannenstem en het koor op de achtergrond. Ook de bridge op deze track kent een mooie samenzang van grunts en vocals, wat het nummer tot een zeer gevarieerde track maakt. Dan komt de titeltrack ‘Netherworld’ voorbij, en verschilt in muzikaal opzicht weinig van de vorigen, waardoor de verveling dreigt toe te slaan. De zang weet het echter interessant te houden door het gebruik van wisselende stemtechnieken.

De titeltrack had beter eerder in de tracklist geprogrammeerd kunnen worden. Dit had voor meer afwisseling gezorgd qua sound op dit album. ‘Lightyears’ heeft een lekkere energie vibe door het stevige drumwerk en dito gitaarspel, maar wat de sound betreft blijft de track hetzelfde klinken net als zijn voorgangers. Je hoopt dat de laatste 3 tracks ‘Stars,’ ‘Illuminate,’ en ‘Remake My Soul,’ qua sound voor afwisseling, en misschien zelfs nog voor een eventuele verrassing, zorgen. Maar helaas, zelfs het spoken intro op ‘Stars’ brengt hierin niet de verandering waar je als luisteraar op hoopt.

Ook de afwisseling in de zang begint na het nummer ‘Lightyears’ in te dutten. De zang op de laatste drie nummers blijft in de afwisseling slechts beperkt tot screams en vocals. Pas bij de laatste track ‘Remake My Soul’ komt de soprano mannenstem weer om de hoek kijken. Veel te laat, eigenlijk. Want daardoor weet het einde van de plaat nog nauwelijks meer te boeien.

Deze band zou zeer zeker niet misstaan als voorprogramma van een band als Delain, omdat de productie van dit album duidelijk gericht is op een radiovriendelijk, wat commerciëler publiek. Zangeres Tina Gunnarson verdient credits door haar veelzijdig stemgebruik, zeker voor een debuutalbum. Dat moet je dat maar durven, want niet elke zangeres durft haar veelzijdigheid te tonen. Helaas blijft de muziek achter qua afwisseling op de vocalen en screams, waardoor de verveling dreigt toe te slaan. Jammer, er had duidelijk meer ingezeten. Wat ook opvalt is dat de nummers allemaal een uptempo sound hebben. Een slowtempo song of een ballad had de plaat afwisselender gemaakt. Zowel qua zang als wat betreft de sound. (70/100) (ViciSolum Productions)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ