Kaipa – Urskog

Facebookrssmail

De Zweedse progressieve folk-fusion-rockband Kaipa bracht onlangs hun 14e studioalbum uit. Met ‘Urskog’ neemt Kaipa je mee op reis door de wildernis van Zweden en door de seizoenen. Hans Lundin heeft wat gesampelde geluiden uit de jaren ‘80 gebruikt voor dit album. Misschien nog wel belangrijker: Darby Todd is de nieuwe drummer. Hij speelde onder andere met Devin Townsend en Gary Moore, hij kan alles van death metal tot soft jazz.

‘The Frozen Dead Of The Night’ start met prachtige intense zang en licht klassieke muziek. Het is somber, je voelt bijna de lange koude winter. Langzaam neemt het aantal laagjes in de muziek toe. Aan het eind van de winter neemt nemen tempo en volume van de muziek toe. Dan komen de drums erbij, je hoort de toonhoogte verschillen van de drums. Tijdens het eerste prachtige instrumentale stuk komen onder andere de keyboard klanken mooi naar voren. De gestapelde zang is wat zoet van klank, maar dat past bij de lente. De balans tussen instrumentale delen en vocale delen is prima. Vooral in de instrumentale delen vloeien de wendingen en de diverse stijlen mooi in elkaar over. Het geluid is helder en het geheel is goed verdeeld over de koptelefoon. Deze goed opgebouwde epic voelt aan als een rock opera, het einde is wel een beetje voorspelbaar.

Het instrumentale intro van ‘In A World Of Pines’ is boeiend, de wisseling van leadzang is totaal niet storend want de harmonie blijft. Weer is de verdeling tussen zang en muziek prima. Datzelfde geldt voor de verdeling tussen rustigere muziek en ee delen met rockende elementen. Met power volle zang eindigt deze tweede epic. Tijdens ‘Urskog’ neemt Kaipa je mee tot diep in het hart van het Zweedse oerbos. Het geluid van strijkinstrumenten zorgt dat de titeltrack een prachtige mysterieuze start heeft. Daarna komen vooral het drumwerk en de elektrische kant van de toetsen naar de voorgrond. In de Zweedstalige zang komt de oude folklore aan bod. Er is niet heel veel tekst, maar het is in harmonie met de muziek. In het uitgebreide instrumentale stuk zijn er volop wendingen. Het nummer is iets te vroeg afgekapt.

Het instrumentale ‘Wilderness Excursion’ is een heerlijk prog nummer. Het vioolspel dwarrelt regelmatig door ‘In The Wastelands Of My Mind’ heen. Alles in dit nummer is mooi licht gespeeld en gezongen zodat het geheel een zomerse sfeer heeft.

‘The Bitter Setting Sun’ heeft een opzwepende proggy start. Na een aangenaam uitgebreid instrumentaal stuk volgt een gave wending naar een kleiner gespeeld stuk. Meteen komt de zang erbij, al dan niet gestapeld. Er is een prima balans tussen hoge en lage tonen. Dit laatste nummer vormt de overgang van de zomer naar de herfst. Het saxofoonspel is een heerlijke aanvulling. Je hebt veel om naar te luisteren, en toch is het heel comfortabel om naar te luisteren. Je zou bijna vergeten dat sommige stukken best complex zijn. Er zijn veel details, zoals leuke, korte rusten. Na een portie instrumentale prog eindigt de cd met iets zoet klinkende zang.

Deze zes nummers zijn goed opgebouwd, er zijn talloze details, wendingen en verandering van stijlen. De instrumenten onderling zijn zeer goed verdeeld. Ook de ritmesectie komt ruimschoots aan bod. Darby bespeelt niet alleen zijn drums enorm goed, maar ook zijn cimbalen bespeelt hij zeer gedetailleerd. Door de goede geluidskwaliteit en de manier waarop het over de koptelefoon verdeeld is, komt al de ear candy extra goed tot zijn recht. ‘Urskog’ verdient een plaats in de top tien lijstjes van 2022. (91/100) (InsideOut Music)

Tracklist:

 1. The Frozen Dead Of The Night (18:52)

2. In A World Of Pines (10:04)

3. Urskog (07:57)

4. Wilderness Excursion (08:57)

5. In The Wastelands Of My Mind (06:13)

6. The Bitter Setting Sun (15:20)

Line-Up:

Hans Lundi –  Keyboards & vocals

Per Nilsson – Electric & acoustic guitars

Jonas Reingold – Electric basses

Darby Todd -Drums

Patrik Lundstrom- Vocals

Aleena Gibson – Vocals

Special guests:

Elin Rubinsztein – violin

Olof Oslund – saxophone

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ