Michael Schenker Group – Universal

Facebookrssmail

Michael Schenker behoeft natuurlijk geen nadere introductie. De inmiddels 67-jarige gitaarlegende begon zijn indrukwekkende carrière in de band van zijn oudere broer Rudolf the Scorpions. Internationale bekendheid verkrijgt hij als hij bij UFO de snaren gaat plukken. Vooral op het live album ‘Strangers In The Night’ is de Duitse gitarist in topvorm. Natuurlijk kennen we hem ook van zijn eigen bands Michael Schenker Group of kortweg MSG, Temple Of Rock en Michael Schenker Fest.

Fun fact, ooit heeft Schenker een aanbod van the Stones om auditie te komen doen afgeslagen. Hij was op dat moment 17 jaar en was bang dat hij binnen 2 jaar tussen 4 planken zou liggen als hij mee zou gaan met de alcohol- en drugsconsumptie van Keith Richards en consorten. Ironisch genoeg heeft hij in latere jaren regelmatig tegen deze demonen moeten vechten, iets wat vooral op zijn live optredens grote invloed had. Maar goed, als Schenker bij the Stones had gezeten was ik waarschijnlijk wel fan geweest.

Over naar de muziek op ‘Universal’. De productie is zoals ook op de laatste twee Michael Schenker Fest albums ‘Resurrection’ (2018) en ‘Revelation’ (2019) in handen van Michael Schenker zelf en Michael Voss. Het geluid is helder en transparant waarbij alle instrumenten en de zang goed te onderscheiden zijn en lekker uit de boxen komen. Bijgestaan door een bataljon aan bekende muzikanten heeft Schenker weer een fijn album afgeleverd. Opener ‘Emergency’ laat meteen horen waarom Michael Schenker tot de buitencategorie behoort. Zijn solo’s en riffwerk zijn onnavolgbaar en je hoort meteen dat het de maestro zelf is. Een eigen geluid is een zeldzaamheid en een talent wat Schenker als één van de weinige gitaristen in de wereld bezit.

‘Youngster’ Ronnie Romero (Rainbow/Vandenberg) levert puik zangwerk af. Zijn stem past prima bij de potige Rock die op ‘Universal’ staat. Enige puntje van kritiek is dat het nogal tam is ingezongen. Ik mis volledige overgave en passie, klinisch maar effectief ingezongen. Ook ‘Under Attack’ is een stevig Rock nummer dat de vaart er goed inhoudt met een refrein dat uitnodigt tot meezingen. Eerste hoogtepunt van het album is ‘Calling Baal/A King Has Gone’ gezongen door Helloween frontman Michael Kiske. Dit nummer is een eerbetoon aan Ronnie James Dio en dan vooral zijn performance op de klassieker ‘Rainbow Rising’ (1976). Speciaal voor dit nummer heeft hij een originele Rainbow ritmesectie bestaande uit drummer Bobby Rondinelli en baslegende Bob Daisley weten te strikken. Special guest Tony Carrey is verantwoordelijk voor het Moog Synth- intro ‘Calling Baal’ wat ‘A King Has Gone’ inleidt. Tony Carrey is ook te horen op ‘Rainbow Rising’.

Ook het daaropvolgende ‘The Universe’ is een hoogtepunt. Dit nummer is een duet gezongen door Ronnie Romero en Gary Barden. Het leunt tegen een Power ballad aan maar daar is het net wat te stevig voor. Mijn persoonlijke favoriet. ‘Long Long Road’ vervolgt iets minder bijzonder. Standaard Rocknummer wat tot de mindere broeders van het album behoort. ‘Wrecking Ball’ is een stevige Powermetalbeuker gezongen door Ralf Scheepers die in het dagelijkse leven de microfoon vasthoudt bij Primal Fear. De gitaarsolo op dit nummer is om je vingers bij af te likken. ‘Yesterday Is Dead’ doet sterk denken aan AC/DC en Judas Priest, vooral door het riffwerk van Schenker. ‘London Calling’ is ook vrij standaard en schaar ik ook onder de wat mindere nummers van het album. ‘Sad Is The Song’ is dan wel weer bovengemiddeld. Episch, meeslepend, wederom sterk refererend aan Rainbow, mede door het Oldskool toetsenwerk. ‘Au Revoir’ is het snelste nummer van ‘Universal’ en sluit het album waardig af. De 2 bonustracks zijn beslist geen vullertjes. ‘Turn Off The World’ is een typisch Stadionrock nummer en ‘Fighter’ brengt je terug naar de Dio-albums ‘Holy Diver’ en ‘The Last In Line’. Vooral het begin is ‘geleend’ van Dio’s ‘One Night In The City’.

Michael Schenker levert met ‘Universal’ een album af dat een welkome aanvulling is voor de collectie van iedere Classic Heavy Metal fan. Baanbrekend is het niet maar dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. De bedoeling is om je te vermaken en om je te laten rocken en op dat front is Michael Schenker volledig geslaagd. (80/100) (Atomic Force Records)

Track List

1 Emergency (3:49)

2 Under Attack (4:37)

3 Calling Baal (0:39)

4 A King Has Gone (4:54)

5 The Universe (4:21)

6 Long Long Road (4:18)

7 Wrecking Ball (4:09)

8 Yesterday Is Dead (4:02)

9 London Calling (4:31)

10 Sad Is The Song (4:37)

11 Au Revoir (3:30) Bonustracks :

12 Turn Off The World (4:45)

13 Fighter (4:11)

Line Up:

Michael Schenker – guitars

Tony Carey – Keyboards

Vocals:
Ronnie Romero (Rainbow, Vandenberg)
Michael Kiske (Helloween)
Ralf Scheepers (Primal Fear)
Gary Barden

Drums:
Simon Phillips (Toto, The Who)
Brian Tichy (Whitesnake, Foreigner)
Bobby Rondinelli (Rainbow)
Bodo Schopf (Eloy)

Bass:
Bob Daisley (Black Sabbath),
Barry Sparks (Malmsteen, Dokken)
Barend Courbois (Blind Guardian, Zakk Wylde)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ