Gandalf’s Fist- Widdershins

Facebookrssmail
GANDALF'S FIST Widdershins reviews

De Engelse prog rock band Gandalf’s Fist werd in 2005 opgericht door multi-instrumentalist Dean Marsh en tekstschrijver Luke Severn. De teksten op ‘Widdershins’ gaan over bijgeloof ende menselijke ervaring. Dit thema is al duizenden jaren oud, maar bestaat nog steeds in ons digitale tijdperk. Hun prog rock is een mengeling van New Wave, symfonie, metal en Renaissance folk .


‘Sacrament’ start met akoestisch gitaar en pianoklanken. De plotselinge wending naar een up-tempo stuk voel je aankomen. De muziek loopt leuk heen en weer in de koptelefoon. Er is lekker veel orgelspel en fans herkennen de stijl van Gandalf’s Fist in zowel zang als muziek. Vocale delen worden afgewisseld met instrumentale, deze bevatten onder andere heerlijk gitaarspel gaaf drumwerk.  Het woord “Halleluiah” wordt aantal keer herhaald, ondertussen blijft de muziek  opzwepend. De klanken van strijkinstrumenten mengen zich zo nu en dan op de achtergrond. Deze openingstrack eindigt vrij plotseling. De muziek in ‘Widdershins’ is kalm; de hoge, vrij zachte en zang sluit daar goed bij aan. Tempo en volume nemen iets toe. Licht klassieke elementen mengen prima met de overige muziek. De verhouding tussen melodie en ritme is prima. Het minimalistische deel met meeslepend gitaarpel is mooi. Er volgen nog verschillende veranderingen, op het laatst is er een verrassend minimalistisch stukje.


‘The Haruspex’ start met een aangenaam lang instrumentaal deel waarin je allerlei mysterieuze geluiden en details hoort. Er is een goede wisselwerking tussen licht Arabische invloeden en rock.  Ook hier zijn er diverse tempo-en volume veranderingen, soms ligt het tempo behoorlijk hoog. Dat vormt een contrast met de rustige start van ‘Dreamcatcher’. De zang is in eerste instantie wat zoet, maar wordt langzaam intenser. Het meeslepende gitaarspel vormt een goede harmonie met het geheel. In ‘Wisp’ zijn er best een groot aantal instrumenten te horen zoals contrabas, Ierse doedelzak, fluiten en cello, deze worden bespeeld door gastmuzikanten. Dit is één van de nummers waar de folk duidelijk te horen is. Ieder nummer is anders, bijvoorbeeld ‘Man of Signs’, daar heeft Luke Severn met zijn heel eigen stem kleur de leadzang. ‘Witchmonger’ gaat over de vervolging en verbranding van heksen.


‘Cave’ is het langste nummer dat ‘Gandalf’s Fist’ ooit heeft geschreven. Deze epic start met krakende geluidjes en mysterieuze muziek. Dan is er een wending naar meer power. De woorden zijn krachtig gezongen, maar niet altijd makkelijk te verstaan. Zang en muziek blijven in evenwicht, want als de muziek iets rustiger wordt, gaat de zang hierin mee. Er zijn behoorlijk wat transities in dit laatste nummer. Het varieert van akoestisch gitaarspel naar hectiek, en “alles” wat er tussen zit. Zoals rockend gitaarspel, vette bass grooves, en dergelijke. Daarnaast is er ook wat sampling toegevoegd, bijvoorbeeld het luiden van een (kerk)klok. Bovendien hoor je diverse blaasinstrumenten zoals hobo en klarinet. De ene keer is er emotie in de zang te horen, een andere keer is de zang wat zoet van klank. Even lijkt het nummer te eindigen, maar het is een wending. Vlak voor het einde hoor je de warme, emotionele klanken van een echte (alt)viool, en cello.


‘Widdershins’ is geen verhalend album, maar het bestaat uit individuele nummers, dat maakt het album toegankelijker om vaker te luisteren. De teksten zijn niet echt bedoeld om mee te zingen, maar dat kan natuurlijk wel. Instrumentaal is er veel variatie te horen, niet alleen vanwege het groot aantal instrumenten, maar ook de manier waarop ze bespeeld zijn. Ook dit album van  Gandalf’s Fist zal in de smaak vallen bij prog rock liefhebbers.  (79/100) (Eigen Beheer)

Tracklist:

01 –  Sacrament

02 – Widdershins

03 – The Haruspex

04 – Dreamcatcher

05 – Wisp

06 – Man of Signs

07 –  Witchmonger 

08 – Cave 

Line up:

Dean Marsh: Electric & Acoustic Guitar, Bass, Backing Vocals, Lead Vocals on “Witchmonger”/”Man of Signs”/”Cave”, additional Synths, Mandolin,

Irish Bouzouki, Ice-Age Mammoth-Flute, Tin Whistle

Luke Severn: Additional Vocals, Lead vocals on “Man of Signs”

Stefan Hepe: Drums and Percussion

Ben Bell: Keys/Piano/Synths, Backing Vocal/Choir of Doom, Fretless Bass on “Dreamcatcher”, Nashville Guitar on “Wisp”Keri Farish: Lead & Backing VocalsChris Ewen: Bargain Snacks

Additional Musicians:

Tim “Ripper” Owens – Additional Vocals on “Sacrament”

Dave Oberlé – Vocals & Bodhrán on “Wisp”

Pavle Popov – Double Bass on “Wisp”

Faliq Auri – Uilleann Pipes, Low and High Whistles on “Wisp”

Tom McCluskey – Cello on “Wisp” and “

Cave”Jess Townsend – Violin/Viola on “Cave”

Brandon Wilkins – Flute/Oboe/Clarinet/Bassoon on “Cave”

Daniel Pearce – Additional Chants on “Widdershins”

Alicia, Rafferty & Eira Marsh – Additional Crowd Chants on “Witchmonger”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ