De bakermat van Amerikaanse gitaarvirtuozen

Facebookrssmail

Wat hebben Amerikaanse gitaarlegendes zoals Paul Gilbert, Jennifer Batten en Scott Henderson gemeen? Hoe ontwikkelden zij hun extreme vaardigheden en beïnvloedden miljoenen gitaristen wereldwijd? Allen studeerden aan het Amerikaanse Guitar Institute of Technology (GIT), vandaag de dag Musicians Institute…

Het Guitar Institute of Technology (GIT), opgericht in 1977 in Los Angeles, Californië, heeft een onuitwisbare invloed gehad op de vorming van gitaristen en de evolutie van rockmuziek. GIT werd opgericht door gitarist Howard Roberts en educatieve visionair Pat Hicks. Hun doel was om een gestructureerde en diepgaande gitaaropleiding te bieden die verder ging dan de traditionele methoden. Roberts, zelf een gerenommeerd sessiegitarist, wilde een plek creëren waar gitaristen niet alleen hun technische vaardigheden konden ontwikkelen, maar ook hun muzikale begrip en creatieve expressie.

De filosofie van GIT draaide om het aanbieden van een holistische benadering van muziekonderwijs. Studenten kregen les in theorie, techniek, improvisatie, en diverse muziekstijlen, waaronder jazz, blues, en uiteraard rock. Deze brede benadering zorgde ervoor dat GIT-afgestudeerden veelzijdige en goed afgeronde muzikanten werden.

Invloed op de Rockmuziek

De impact van GIT op rockmuziek is aanzienlijk. Veel van de afgestudeerden van GIT zijn doorgebroken als succesvolle rockgitaristen, sessiemuzikanten, en docenten. GIT heeft talloze iconische gitaristen voortgebracht, waaronder Paul Gilbert, Jennifer Batten, en Scott Henderson. Deze artiesten hebben op hun beurt weer een nieuwe generatie gitaristen geïnspireerd.

De technische vaardigheid en muzikaliteit van GIT-afgestudeerden hebben bijgedragen aan een hogere standaard in rockmuziek. De nadruk op techniek en theoretische kennis heeft geleid tot een evolutie in speelstijlen en de complexiteit van rockmuziek. De invloed van jazz- en blueselementen, die sterk in het GIT-curriculum zijn verweven, is duidelijk terug te horen in de muziek van veel moderne rockbands.

Het concept van GIT verspreidde zich na de jaren tachtig in diverse landen met branches zoals The American Institute in Wenen en ICMP in Londen. In Nederland kunnen gitaristen die hun ontwikkeling serieus nemen terecht bij een van de vele leslocaties van Guitar Institute Nederland dat zijn lessen ook baseert op dezelfde filosofie. Gitaarles bij Guitar Institute Nederland wordt daarbij aangeboden aan gitaristen van alle niveaus en leeftijden.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ