Flotsam and Jetsam – I am the weapon

Facebookrssmail

De Amerikaanse melodieuze thrashers van Flotsam and Jetsam zijn vrij punctueel in het uitbrengen van nieuwe albums, gemiddeld elke 2,5 a 3 jaar komt er weer een nieuwe plaat uit. In de vorige 2 recensies van de toen uitgekomen albums is al voldoende de geschiedenis van de band beschreven, dus dat stuk slaan we over. Vermeldenswaard is wel, dat dit het 2e achtereenvolgende album is met dezelfde lineup, wat voor Flotsam-begrippen al heel wat is. Als Flotsam-fan ben ik uiteraard heel erg benieuwd of de band het hele hoge niveau van de voorgaande 3 studio-albums vast weet te houden, waarbij nog opgemerkt moet worden dat het laatste studio-album ‘Blood in the water’ wat grimmiger klonk dan de 2 voorgangers.

‘A new kind of hero’ opent in hoog thrashtempo met een prima gitaarriff, welke zo maar op bv. het laatste Metallica-album had kunnen voorkomen en borduurt voort op het voorlaatste hierboven genoemde album. ‘Primal’ is een heerlijk uptempo swingend nummer met een refrein wat zich acuut in je kop nestelt en verderop 2 fraaie gitaarsolo’s. Het titelnummer is furieus in de coupletten, maar weer dat heerlijke melodieuze Flotsam in de refreinen, bij de furieuze stukken valt het fenomenale drumwerk van Ken Mary op. Overbodig is eigenlijk nog om weer te melden, dat de vocalen van Eric A.K. nog altijd geweldig klinken. De opbouw van de nummers op dit album is heel goed gedaan, dan weer een erg snel thrashnummer en dan weer een melodieuzer en minder snel nummer. Van dat laatste is ‘The head of the snake’ een goed voorbeeld, waarbij wel mooie tempo-versnellingen in het midden en tegen het einde van het nummer te beluisteren zijn.  Het licht uptempo ‘Beneath the shadow’ heeft een geweldige originele gitaarsolo en kan daarmee wel bestempeld worden tot 1 van de hoogtepunten van dit album. Ook het in de coupletten uptempo ‘Gates of hell’ bevat een mooie gitaarriff, is een geweldige thrasher in de refreinen en eindigt zelfs met een licht black-randje. ‘Kings of the underworld’ bevat een fraaie afwijkende zanglijn in de coupletten, het klinkt bijna rappend. Afsluiter ‘Black wings’ heeft een start met licht symfonisch black-tintje en wederom een geweldige gitaarsolo.

Met album nummer 16 levert Flotsam and Jetsam wederom een fantastische plaat af, geweldige nummers, geweldige muzikanten, geweldige productie, kortom een topalbum. Opvallend is, dat Flotsam and Jetsam binnen de melodieuze thrash toch telkens weer met een wat ander klinkend album op de proppen komt, dat is toch een gave. Dit album gaat hele ogen gooien om als nummer 1 in mijn jaarlijst 2024 te eindigen.

Hopelijk gaat die al zo lang verdiende waardering er nu eens echt van komen, ook op festivals, want m.i. is het beschamend om te constateren dat de band dan veelal zo vroeg geprogrammeerd wordt. (93/100) (AFM Records)

Bandleden:

Eric A.K.                             –             Vocals

Michael Gilbert                –             Guitars

Steve Conley                     –             Guitars

Bill Bodily                           –             Bass

Ken Mary                           –             Drums

Tracklist:

1                 A new kind of hero

2                 Primal

3                 I am the weapon

4                 Burned my bridges

5                 The head of the snake

6                 Beneath the shadows

7                 Gates of hell

8                 Cold steel lights

9                 Kings of the underworld

10              Running through the fire

11              Black wings

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ