Navarone (Markant, Uden, 06-12-2014)

Facebookrssmail

Ariane van Ginneke - Navarone6Om hun veelzijdigheid extra te onderschrijven brengt het Nijmeegse (laatst in Doornroosje door de band zelf vastgesteld) Navarone dit jaar niet 1 maar 2 albums uit. Afgelopen mei kwam ‘Vim & Vigor’, Navarone’s veelgeprezen tweede studio album uit. En nu, slim net voor de feestdagen, brengt de band ‘a date at the chapel’ uit, een live album. Maar Navarone zou Navarone niet zijn als dat een gewone concertregistratie zou zijn.

Het album is een registratie van een bijzonder project van de band. Een project dat met de kapelsessies in de lente van 2013 nog relatief klein begon. De band wilde iets bijzonders doen voor deze akoestische opnames en arrangeerde een aantal van hun nummers opnieuw voor akoestische bezetting met strijkers en harp. Dit smaakte naar meer en In de zomer van 2013 pakte Navarone het al groter aan tijdens een optreden met strijkers, harp, blazers, toetsen en percussie in natuurtheater de Kersouwe. Gelijk op die magische avond werd de volgende gelegenheid om Navarone in klassieke setting te zien al aangekondigd: 20 december in de kapel van de Roepaen in Ottersum. Het werden 2 shows op 20 december door Navarone samen met the Wooden Collective in de schilderachtige omgeving van de voormalige kloosterkapel. Drummer Robin Assen arrangeerde samen met Chris Christodoulou en Mihkel Zilmer bestaande en nieuwe Navarone nummers voor uitvoering met een klassiek orkest.

Ik was erbij die avond in Ottersum en we kregen die avond voor het eerst een aantal nummers van de nieuwe, nog uit te brengen Navarone plaat te horen, zoals het prachtige ‘Indigo Blue’, het sprookjesachtige ‘Bottom Line’ en het duistere ‘Murder and Misery’, en wat een kennismaking was dat! Uitgekleed tot op het bot en zonder de full force van de elektrische gitaren van Roman Huijbrechts en Kees Lewiszong, maar compleet gedragen door de melodie van het orkest en de fenomenale zang van Merijn van Haren!

Bijna een jaar later, op 6 december 2014 presenteert Navarone de opnames die die avond zijn gemaakt op CD en DVD tijdens hun eerste theater optreden in theater Markant in Uden. De band doet dat op de enige manier die recht doet aan dit bijzondere project, namelijk door het geheel nog eens dunnetjes over te doen.

Dus wordt het publiek in Markant getrakteerd op een volledige akoestische Navarone show met voorprogramma door het Nijmeegse ‘La très illustre compagnie du Chat Noir’. Een tienkoppig orkest dat Franse chansons brengt met humor, flair en enthousiasme. Daan van Haren, de broer van de zanger van de hoofdact van vanavond is één van de zangers van le Chat Noir. Met name in de tweede helft van het optreden komt de passie en het verhalende van hun grote inspirator Jacques Brel naar boven en in één nummer klinkt zelfs het rauwe van Tom Waits door. De band eindigt met een onverwachte cover: ‘Monsieur le Cannibale’, bekend van de Efteling.

Navarone speelt deze avond de setlist van de cd, wat mij de mogelijkheid geeft de cd/dvd te vergelijken met de theatershow in Uden. Het eerste wat dan natuurlijk opvalt is de omgeving, de dvd is opgenomen in een sfeervolle eeuwenoude kapel, terwijl de show vanavond in een modern theater plaatsvindt, wat niet alleen maar een nadeel is, het geluid in Markant is kraakhelder en de band gebruikt de lichtshow en de gordijnen  om een sprookjesachtige sfeer op het podium te creëren.

Wat het meest opvalt, zowel op de cd als in Markant is dat, nog meer dan tijdens de reguliere liveshows Merijn het geluid van Navarone draagt, van fluisterend via loepzuiver zingend tot keihard scheurend, hij beheerst het allemaal met schijnbaar gemak. Merijn is dan wel het boegbeeld, maar er zitten 14 rasmuzikanten op het podium die met zichtbaar speelplezier en enthousiasme een geweldige show neerzetten, van lieflijk zacht en harmonieus naar intens en krachtig.

Het grote verschil tussen de dvd opname en de show in Markant is een bak aan speelervaring met de nieuwe nummers van ‘Vim & Vigor’, een vriendin verwoordde het na afloop treffend: “Mooi om te zien dat de nieuwe liedjes de band nu passen als een oude jas”. Op dit moment  heeft Navarone de ervaring en het zefvertrouwen om te spelen met de nummers door intro’s kleiner en intiemer te spelen en andere stukken juist grootser uit te pakken.

‘Murder and Misery’ en ‘Indigo Blue’ zijn al eerder genoemd als hoogtepunten van de show, ook klassiekers van het eerste album ‘A Darker Shade Of White’ als ‘December’ en ‘Dawn’ die gemaakt lijken te zijn voor deze klassieke setting krijgen prachtige uitvoeringen mee, maar ook minder voor de hand liggende knallers als ‘Sage’ en Highland Bull’ klinken krachtig en schitterend in akoestische uitvoering. Mijn favoriet van de avond is toch ‘The Red Queen Effect’ waarin de zang van Merijn er echt uitknalt en het nummer ook zonder de scheurende gitaren de power van het origineel behoudt.

Navarone wijkt tijdens de show in Markant slechts in 1 nummer af van de setlist van de dvd, ‘Black and Blue’ wordt voor het eerst akoestisch gespeeld, en wel alleen door de band. Dit nummer dat een van de stevigste nummes van ‘Vim and Vigor’ is wordt tot het bot uitgekleed maar blijft ook akoestisch volledig overeind door de muzikaliteit van de mannen van Navarone.

Bij de show in Markant zijn natuurlijk de inmiddels vaste schare fans van de band aanwezig, herkenbaar aan de massaal aanwezige Navarone t-shirts, maar je ziet ook fans met hun ouders en zelfs complete families in het publiek. Zo bindt Navarone een heel nieuwe groep fans aan zich en zo komt de wens van een theatertour die de band tijdens de show uit dichterbij.

Het is een betoverend optreden wat we zien vanavond met een band in topvorm die blaakt van het zelfvertrouwen. Met een Duitse tour achter de rug zou Navarone wel eens te groot kunnen worden voor Nederland.

‘A date at the chapel’  en de show in Markant tonen ondubbelzinnig aan wat een getalenteerde band Navarone is, niet alleen in hun muzikaliteit, maar ook hun composities als je ziet dat de nummers, ook de toen nog nieuwe, in een compleet ander arrangement niet alleen overeind blijven, maar domweg gewoon prachtig klinken. En op dvd (op 4K kwaliteit) ziet het er ook nog eens prachtig uit. Voor uw recensent is het een leuk detail om zichzelf in het publiek te zien zitten.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ