Andy Fraser (Free) overleden

Facebookrssmail

Andy Fraser
Maandagmorgen is bassist en oprichter van de legendarische rockband Free, Andy Fraser op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van HIV. Fraser stond samen met o.a. Paul Rodgers (die later furore maakte met Bad Company) in 1968 op 15-jarige leeftijd aan de wieg van Free, destijds een schoolbandje. Hij was aan de overige bandleden aangeraden door niemand minder dan John Mayall.

Free werd laten bekend met hits als ‘Allright now’ en ‘Wishing Well’. Tien Free begin jaren 70 uit elkaar viel, vormde Fraser de band Sharks, maar voor Fraser werd dat geen succes. Hij verliet de band in 1973 en probeerde verschillende bandjes uit, alvorens naar Californië te verhuizen. Daar legde hij zich toe op het schijven van nummers, voor onder anderen Robert Palmer (‘Every Kinda People’), Joe Cocker, Chaka Khan, Rod Stewart en Paul Young.

Samen met Rodgers speelde Fraser op Woodstock ’94, terwijl hij al de diagnose HIV had gekregen. Ook leed Fraser aan een zeldzame vorm van Kanker, gerelateerd aan zijn AIDS. Fraser schreef daarna nog het campagnelied voor de presidentscampagne van Barack Obama, ‘Obama (Yes We Can)’, Zin laatste optredens waren in 2013, toen Fraser Tobi Earnshaw begeleide tijdens diens tour in Groot Brittannië.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ