Matt Jacobs Band – Made of stone

Facebookrssmail

UnknownMatt Jacobs band is een 3 mans formatie uit Utrecht. Ze bestaan sinds 2005. En zoals wel vaker, is de samenstelling van de band een paar keer gewisseld. Ze zien er niet ruig uit maar ze spelen wel de ruigere blues rock.

‘Good together’ heeft een wat ruige, rockende start. De stem van Dirk Pauwels klinkt een beetje rauw, dit combineert goed met de muziek. Zijn uitspraak is vrij duidelijk, maar met redelijk harde klanken. De zware sound in de muziek houdt aan. Daar komt later het gillende gitaarspel van Matt Jacobs bij. Deze track blijft lekker in je hoofd hangen.

‘Just got paid’ is de enige track die niet door de band zelf geschreven is. Deze track is geschreven door Billy Gibbons en Bill Ham. De echte blues rock fans weten dat o.a Joe Bonamassa en ZZ Top deze op hun repertoire hebben staan. Matt Jacobs band is er in geslaagd om er een eigen versie van te maken. Inclusief goede gitaar solo.

Door het samenspel van de lage bastonen (ook door Dirk) en het rustige gitaarspel begint ‘Karen’ meeslepend. De intensiteit van het gitaarspel neemt toe maar de muziek blijft meeslepend. Vooral omdat de muziek puurder klinkt dan de twee voorgaande tracks. ‘Karen’ is een instrumentale, “laid back track”.

Het titelnummer is lekkere blues/rock nummer. Met een vrij traditionele basis zonder ouderwets te zijn. De uithaal die Dirk hier laat horen valt bijna in het niet door het volume van de muziek. Zo te horen ligt dit aan het mixen, en niet aan het ontbreken van een powerstem.

De drum (door Bram Jacobs) heeft een belangrijke rol tijdens het intro van ‘Miss you’. Het tempo is “laid back”. Je hoort de pijn in de stem van Dirk. Het ritme en de melodie klinken hier bijna neerslachtig wat prima past bij de tekst. De balans in volume tussen muziek en zang is hier goed. De uithaal van Dirk krijgt nu de aandacht die hij verdient. Even later benadrukt de bas groove het neerslachtige gevoel. Aangenaam lange instrumentale stukken waarin de gitaar regelmatig de hoofdrol heeft.

Door de drums in het intro is het meteen duidelijk dat deze ‘Reach for the sky’ compleet anders is dan Eric Steckel’s gelijknamige track. Dit is een up tempo en vrij vrolijke track met een pakkend ritme. Ook nu zing je al snel mee en Dirk laat horen dat hij wel degelijk power op zijn stem heeft, ook als de muziek wat zwaarder klinkt.

Deze 7 tracks duren ongeveer 35 minuten. De cd is vrij rauw gemixt. Er zit een licht ‘mottig’ laagje over het geheel heen. De kwaliteit van het geluid is niet slecht, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar het heeft wel de retro sfeer van een cassette bandje. Ik begrijp de ruige sfeer die Matt Jabocs band neer heeft willen zetten. Maar het is iets dik aangezet. De muziek en zang verliest hierdoor een deel van zijn puurheid. Ondanks dit nadeel , heb ik zeker genoten van ‘Made of Stone’, en vooral van het gitaar spel. Dit is zeker een geslaagd debuut.

(7,5/10) (Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ