Een avondje Denim and Leather nostalgie in 013

Facebookrssmail

Het is vandaag de 11e van de 11e. Een speciale dag. De start van het carnavalsseizoen, Sint Maarten en nummer 11 is het gekkengetal. In 013 spelen 3 bands; Martyr, Girlschool en Saxon. Een avondje classic hardrock en metal kan je wel stellen.

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Nadat hij een bedelaar zijn zwaard en de helft van zijn rode mantel schenkt verschijnt in de nacht Christus als bedelaar in de halve mantel in zijn droom waarna hij zijn leven aan God wijdt. In het stadswapen van Utrecht zit het rood/wit nog steeds verwerkt net zoals in het laatste album ‘You Are Next’ van het Utrechtse Martyr die deze avond openen. Als je zo goed bent als je laatste album dan zit het wel goed met Martyr. De recensies zijn unaniem uiterst positief. Na de Europese release is het album nu ook in Japan uitgebracht en er wordt gewerkt aan Amerika. De ervaren rotten trappen af met ‘Into the darkest of all Realms’ waarbij de ‘moeder en dochter’ uit de videoclips aanwezig zijn.

In het half uurtje dat de band heeft vuren ze 5 nummers van ‘You Are Next’ retestrak op de vollopende zaal af. Als de band na het eerste nummer gewend is aan de ruimte op het podium gaan ze daar ook los. Zanger Rop van Haren zou het liefst de fotoberrier slopen om zijn publiek gezellig dicht bij zich te hebben. Na ‘Infinty’, ‘Inch by Inch’ en ‘Unborn Evil’ komt Highway Chile gitarist Gert Nijboer de bende nog versterken om een spetterende solo te geven in ‘Monster’. Zo warm je een zaal op.

dsc_5787-girlschoolGirlschool treedt aan in de bijna classic line-up waarin alleen de overleden Kelly Johnson is vervangen door Jackie Chambers. Het laatste album van de dames ‘Guilty as Sin’ is in de Girlschool traditie redelijke hardrock met een punky vleugje. Niet meer, niet minder. De dames hebben de zware opgave om iets toe te voegen aan de Utrechtse orkaan Martyr. Vanavond is Girlschool het gekkengetal 11 dat tussen de perfecte 10 en de heilige 12 speelt. Absoluut geen schande want ze rocken nog steeds en hebben er plezier in. Ze openen uitstekend met misschien wel hun beste nummer ‘Demolition Boys’ van het debuutalbum uit 1980. Ze weten trouwens heel goed dat hun eerste twee albums het best cq bekendst zijn en spelen daar dan ook 7 van de 11 nummers uit de set van. Van het laatste album wordt ‘Come the Revolution’ en ‘Take it like a Band’ gespeeld. Girlschool eindigt sterk met ‘Race with the Devil’ en ‘Emergency’. Hierna ontvangen ze terecht een groot applaus.

dch_2871-saxonNa AC/DC’s ‘It’s a long way to the top’ is het tijd voor Saxon. De NWOBHM helden waren afgelopen festivalseizoen in topvorm waardoor een goed gevuld 013 (het balkon is dicht) er klaar voor is. Saxon opent furieus met ‘Battering Ram’ van het gelijknamige laatste studio album waarvan ook nog ‘The Devil’s Footprint’ en ‘Queen of Hearts’ gespeeld zouden worden. Hierna wordt de eerste gouwe ouwe ‘Heavy Metal Thunder’ ingezet, gevolgd door ‘Sacrifice’. Na deze opening is het flauwe ‘Solid Ball of Rock’ best te verteren. Het geluid is helder en scherp, maar had iets zwaarder gemogen. Biff draagt ‘Stand Up and Be Counted’ op aan Lemmy. Leuk om te zien is een spontane pit met gasten die het hele optreden heerlijk uit hun stekker gaan. De actieve bassist Nibbs Carter is daarin hun voorbeeld. De gitaristen Doug Scarratt en oudgediende Paul Quinn spelen hun partijen keurig, waarvan laatstgenoemde dit gevoeliger en bluesier doet. Ondanks dat de albums nog steeds van een goed niveau zijn, hoort het merendeel van de aanwezigen het liefst de nummers tot en met het ‘Power & Glory’ album. Saxon weet dit ook wel en wisselt elk “nieuwer” nummer dan ook af met een “oudje” en eindigt met 3 krakers in de vorm van ‘And the Bands Played on’, ‘Dallas 1 PM” en de ubersong ‘Wheels of Steel’. De 2 toegiften bestaan ook uit oudjes, krakers, zeg maar gerust klassiekers. Saxon bewees de topvorm van het festivalseizoen vastgehouden te hebben. Het publiek moet weer een jaartje wachten voor dit feestje weer gevierd kan worden.

Foto’s (C) Conny van den Heuvel

Setlist SAXON:

· Battering Ram
· Heavy Metal Thunder
· Sacrifice
· Solid Ball of Rock
· Never Surrender
· Chasing the Bullet
· Stand Up and Be Counted
· The Devil’s Footprint
· Strong Arm of the Law
· Killing Ground
· Motorcycle Man
· The Eagle Has Landed
· Queen of Hearts
· And the Bands Played On
· Dallas 1 PM
· Wheels of Steel
· Toegift:
· Power and the Glory
· 747 (Strangers in the Night)
· Toegift 2:
· Denim and Leather
· Princess of the Night

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ