Legion of the Damned – The poison chalice

Facebookrssmail

Waar ik eerder memoreerde dat mijn muzieksmaak door de jaren aan verandering onderhevig was, blijkt dat ook nu weer het geval bij het Nederlandse Legion of the Damned. De in 2005 opgerichte Limburgse band viel jarenlang buiten mijn grenzen vanwege het feit, dat ze mijns inziens flink tegen de death metal aanleunden, maar bij een optreden vlak voor corona en vorig jaar op Into the Grave kon ik Legion of the Damned toch wel waarderen. De reden is niet alleen vanwege mijn eigen grenzen, rauwere vocalen worden door mij beter ontvangen dan pakweg 10 jaar geleden, maar de band blijkt gaandeweg de jaren zelf ook de eigen grenzen verlegd te hebben, want in 2020 is de band uitgebreid met gitarist Fabian Verweij (Disquiet) en de stijl is wat melodieuzer geworden. Het wordt dus tijd om de mix van death en thrash met een zwart geblakerd randje eens aan een nader onderzoek te onderwerpen met hun nieuwste album ‘The poison chalice’.

Op opener ’Saints in torments’ worden na een akoestisch intro alle registers open getrokken, een mix van thrash metal qua instrumenten met vocalen welke op de grens van death en thrash zitten en geregeld met een instrumentaal black randje. Wat volgt is een album vol agressieve nummers waarin veelvuldig terug geschakeld wordt in tempo en melodie. Voorbeelden hiervan te over, ‘Contamination’ swingt gewoon lekker in de iets gematigder stukken en bevat tevens een fraaie melodieuze gitaarsolo, het langste nummer ‘Behold the beyond’ is veelal midtempo en stampt geweldig en bevat een heerlijk swingend snel stuk. Pure thrashnummers zijn er ook, zoals ‘Progressive destructor’, ‘Retaliation’ is 1 van de hoogtepunten, ultrasnel met heerlijk blackened gitaarwerk en double bass drumwerk, maar ook met zware midtempo stukken tussendoor. Na dat laatstegenoemde nummer komen er weer enkele minder snelle nummers aan bod, zoals ‘Savage intent’ en ‘Beheading the godhead’ wat ook zo heerlijk swingt. Het afsluitende titelnummer begint nog relatief rustig, maar slaat al snel om in een alles vernietigende thrasher.

Na dus jarenlang moeite te hebben gehad Legion of the Damned, mag ik wel stellen dat ik om ben en ten volle genoten heb van dit geweldige album en elke thrasher kan aanraden om dit album te gaan luisteren. Zonder meer 1 van de betere thrashalbums van eigen bodem. 86 / 100 (Napalm Records)

Bandleden

 • Maurice Swinkels – Vocals
 • Twan van Geel – Guitars
 • Fabian Verweij – Guitars
 • Harold Gielen – Bass
 • Erik Fleuren – Drums

Tracklist

 1. Saints in torment
 2. Contamination
 3. Progressive destructor
 4. Skulls adorn the traitor’s gate
 5. Behold the beyond
 6. Retaliation
 7. Savage intent
 8. Chimes of flagellation
 9. Beheading of the godhead
 10. The poison chalice
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ