Jordan Rudess – Permission To Fly

Facebookrssmail

‘Permission To Fly’ is het nieuwe album van Dream Theater toetsenist Jordan Rudess. De teksten zijn geschreven door zijn dochter Ariana. Jordan zegt hierover: “Hoewel ik het leuk vind om zelf teksten te schrijven, concentreer ik me vooral op de sonische kwaliteit van de woorden. Voor dit album wilde ik dieper gaan en iets bieden dat resoneerde op een meer diepgaand en cerebraal niveau. Ari heeft dat uitzonderlijk goed gedaan.”

Al bij aanvang van het openingsnummer, hoor je veel hoge tonen van de toetsen. De twists en turns volgen elkaar in hoog tempo op. De overgang naar rustiger deel is onverwacht. De kalme, dromerige zang sluit aan bij de rustige muziek. Na een kort minimalistisch stukje eindigt ‘The Final Threshold’. Hier sluit de rustige start van ‘Into The Lair’ mooi bij aan. Hoewel de track redelijk rustig lijkt, zijn er best veel details, waaronder “woordeloze zang”.  De muziek en de (gestapelde) zang zijn goed verdeeld over de headset. De mooie, lage tonen zijn goed gecombineerd/afgewisseld met hoge tonen en/of geluidseffecten. Het drumwerk is overal in dienst van het geheel. Hoewel de toetsen meestal op de voorgrond zijn, mogen we het gitaarspel niet vergeten. Er zijn enkele onverwachte veranderingen in tempo, volume en muziekstijl. Zoals verwacht hoor je ook metal invloeden. Het geluid van de cimbalen is even iets te flets. Verder is het geluid prima, waardoor de details goed tot zijn recht komen. De opbouw naar het einde klinkt mysterieus. 

Aan het begin ‘Haunted Reverie’ hoor je allerlei bijzondere geluiden, gevolgd door pianospel. Zowel de (achtergrond)zang als de muziek zijn flink “gepolijst”.  De zang zit over het algemeen in de wat lichtere delen. Zo blijven zang en muziek in balans. Het teder gezongen deel is mooi, maar raakt me iets minder dan ik zou willen. ‘The Alchemist’ heeft een hele zachte start, maar dat verandert snel. Er zijn allerlei wendingen: verschillende stijlen en instrumenten worden gemixt dan wel afgewisseld. Er is dus nogal wat variatie, vooral in de muziek. Door de complexe delen duurt het wel even voordat je de muziek goed kent. Maar er zijn ook wat minder ingewikkelde stukken in verwerkt, zodat je niet “overvoerd” wordt. De emotie in het  langzamere gezongen en gespeeld stukje op het laatst is puur. 

 ‘Embers’ is heel toegankelijk, maar zit toch ingewikkelder in elkaar dan dat lijkt. ‘Shadow of the Moon’ bevat licht klassieke elementen. Deze tracks is een beetje voorspelbaar. De (gestapelde) zang is vrij zoet, maar het blijft een ultieme balans vormen met de muziek.  ‘Eternal’ is veel zwaarder. Er zijn talloze details plus veel twists en turns, dit is heerlijke prog. De eerste minuten zijn instrumentaal, en voornamelijk snel gespeeld. De overgang naar zang past in het geheel. De wendingen blijven komen: hoe vaker je luistert, hoe mooier het wordt. Vooral de overgang naar een minimalistisch deel is mooi. Als tempo en volume weer hoger liggen, zijn er weer veel details, die je niet allemaal bij de eerste luisterbeurt hoort. Het einde is vrij plotseling. ‘Footstep in the Snow’ is wat kalmer. Vooral minimalistische deel komt de emotie in de zang goed tot zijn recht. ‘Dreamer’ is een licht klassieke instrumentale track waarbij je heerlijk kunt wegdromen.

De afwisseling tussen vocale en instrumentale delen is in alle tracks goed. Er is genoeg variatie, zowel binnen de tracks, als in de tracks onderling. Bovendien vormt de kleur van de zang een eenheid met de muziek. Met dit alles voldoet ‘Permission To Fly’ aan de verwachtingen. (82/100) (InsideOutMusic)

Tracklist:

01.The Final Threshold 04:08

02.Into The Lair 09:31

03.Haunted Reverie 05:14

04.The Alchemist 08:36

05.Embers 04:03

06.Shadow of the Moon 05:29

07.Eternal 08:53

08.Footstep in the Snow 04:02

09.Dreamer 05:03

10.Incarnation 03:31 (Bonus Track)

11.Chopin Fm 05:33 (Bonus Track)

Line-Up:

Jordan Rudess

With

Darby Todd (Drums)

That Joe Payne (Vocals)

Steve Dadaian (Guitars)

Bastian Martinez (Guest Guitar Solos)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ