Dee Snider, Phil Campbell, Cannibal Corpse en meer nieuwe namen voor Alcatraz

Facebookrssmail
Alcatraz
Foto (c) Armelle van Helden, RockMuZine

Wie Dee Snider zegt, denkt Twisted Sister en wie Twisted Sister zegt, denkt Dee Snider. Logisch, want de flamboyante frontman wist als geen ander de kracht en spirit van de legendarische band over te brengen op het publiek dat keer op keer uit Dee’s handen at. Dat hebben we op Alcatraz Metal Fest tot twee keer toe mogen ervaren. Na de dood van drummer A.J. Pero in 2015 nam Twisted Sister afscheid van het publiek met de ‘Forty and Fuck It’ afscheidstournee en het allerlaatste concert op Europese bodem op het Alcatraz-festival in 2016. Wie dacht dat Snider van een welverdiend pensioen zou genieten, slaat de bal mis. Amper een paar maanden nadat het doek viel over Twisted Sister, pakte hij uit met zijn derde soloalbum ‘We Are The Ones’. En ook het podiumbeest in Dee valt niet te temmen. Met zijn Dee Snider Band blies hij zijn solocarrière nieuw leven in en slaat hij in augustus opnieuw zijn tenten op in Kortrijk.

Amper een paar uur nadat Ian ‘Lemmy’ Kilmister op 28 december 2016 overleed, kondigde Motörhead-drummer Mikkey Dee aan dat samen met de legendarische frontman ook de band ophield te bestaan. Ook gitarist Phil Campbell, sinds 1984 ononderbroken lid van Motörhead en zowel muzikant als medecomponist op zestien (!) Motörhead-studioalbums, gaf aan dat het verder in leven houden van Motörhead geen optie was. Met pensioen dan maar? In geen geval! Onder de noemer Phil Campbell And The Bastard Sons verscheen reeds een EP en een full album. Het gevolg daarvan betekent intensief toeren, waar de band niet alleen eigen songs speelt, maar ook een ode brengt aan de belangrijkste inspiratiebronnen van vader Phil. Vanzelfsprekend kan (en wil) de band dan niet om een rist Motörhead-klassiekers heen. Meer moet dat niet zijn voor een fijn feestje op Alcatraz 2018.

Met meer dan twee miljoen verkochte albums mag Cannibal Corpse zich commercieel de meest succesvolle death metalband aller tijden noemen. De sympathieke veteranen brachten eind vorig jaar hun veertiende album uit, ‘Red Before Black’. De opvallend sterke plaat bewees dat er duidelijk nog geen sleet op hun formule zit en de band komt nog steeds opvallend fris en hongerig voor de dag. Cannibal Corpse staat dit jaar voor het eerst op Alcatraz en gaat daarbij de Swamp Stage ongetwijfeld platwalsen.

Het is 1979 als Venom wordt opgericht. NWOBHM viert hoogtij, maar voor de drie leden van Venom mag het allemaal nog wat sneller en harder. ‘Welcome To Hell’ en ‘Black Metal’ staan heden ten dage nog steeds geboekstaafd als twee van de meest invloedrijke albums voor legio thrash en black metalbands. Veertig jaar na haar oprichting bestaat de originele band nu uit twee bands: Venom en Venom Inc. In de bezetting van Venom Inc. treffen we Jeff “Mantas” Dunn, Tony “Demolition Man” Dolan en Anthony “Abaddon” Bray, de line-up waarmee (toen nog) Venom tussen 1989 en 1992 actief was. En omdat Venom nu de band van “Cronos” is hebben de drie anderen de handen dan maar in elkaar geslagen om met Venom Inc. de fijne tijden van weleer te doen herbeleven. Met ‘Avé’ hebben ze alvast een prima nieuwe plaat op zak en live krijgen we zeker en vast een bloemlezing te horen uit het rijke repertoire … welcome to hell!

Groot, groter, grootst. Telkens wanneer je denkt dat je de grootste circle pit ter wereld wel hebt gezien, bewijst frontman Dez Fafara met zijn DevilDriver dat het nóg beter kan. Als een ware stoomwals dendert deze ‘California groove machine’ – die ooit begon als een van de drijvende krachten achter de ‘new wave of American heavy metal – steevast over festivalweides in binnen- én buitenland heen, daarom dat we ze graag een tweede keer inviteren naar Kortrijk.

Exact vijftien jaar geleden bracht deze nouveau death metalband uit Michigan haar debuutplaat ‘Unhallowed’ uit. De plaat bestond uit 10 lappen melodic death metal met een forse injectie hardcoreriffs. Door dat laatste stijlkenmerk van de toen ontluikende deathcore en metalcore sleept de band tot op vandaag tegen wil en dank nog steeds deze vermaledijde stempels met zich mee. Sommige kleine bandjes worden echter groot en anderhalf decennium later is The Black Dahlia Murder uitgegroeid tot een van de referenties in het genre.

In de gelederen van Act Of Defiance vinden we ex-Megadeth dienaars Chris Broderick (gitaar) en Shawn Drover (drums). De basis van hun muziek blijft thrash, al gaan ze veel ruimer, tot death metal en moderne metalcore-invloeden toe. Wij zullen hoe dan ook op de eerste rij staan om deze band, met exuberant talent in de rangen, aan het werk te zien!

Line-Up Alcatraz 2018

Vrijdag: Status Quo, Dee Snider, Brides Of Lucifer, Ross The Boss, Diablo Blvd., The Quill, Bizkit Park, Amorphis, Venom Inc., Suicidal Angels, Atomic Bitchwax, Pro-Pain, Bark

Zaterdag: Headliner (tba), Dimmu Borgir, Epica, Phil Campbell And The Bastard Sons, Mr. Big, Battle Beast, Armored Saint, Fozzy, Ufomammut, Satyricon, DevilDriver, Municipal Waste, Solstafir, Orange Goblin, Crisix, Act Of Defiance

Zondag: Helloween “Pumpkins United”, In Flames, Behemoth, Alestorm, Sepultura, Inglorious, Orden Ogan, Ministry, Cannibal Corpse, The Black Dahlia Murder, Alcest, Primordial, Exhorder, Pestilence, Gruesome

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ